Tradiţii tot mai puţine de Bobotează

Data publicării:
BOBOTEAZA

În sate, oamenii s-au strâns pe malul râurilor pentru a sfinţi apa, aşa cum este obiceiul, însă, tradiţiile au început să-şi piardă din însemnătate. Dacă până anul trecut în Tohanul Vechi, de exemplu,  preotul arunca în apă crucea, iar feciorii din sat săreau după ea, anul acesta s-a renunţat la acest obicei. Oamenii spun că este o cruce valoroasă, costă aproape 300 de euro şi riscă să o piardă în râu. Preotul însă, se plânge că nu a mai avut cine să ducă tradiţiile mai departe

"Nu au mai fost oameni care să sară după ea să o recupereze şi nu ne putem permite să lăsăm o cruce a Mântuitorului nostru Iisus Hristos să meargă pe apă", a spus Alexandru Prodea - preot.

Doar bătrânii satului mai încearcă să păstreze ceva din tradiţiile de Bobotează.

"Noi în loc să o azvârlim în apă, înmuiem crucea praporului. Am sfinţi apele, am băgat în apă crucea", a spus un tânăr din sat.

Oamenii au venit, totuşi, în număr mare la biserică ca să ia apă sfinţită, despre care tradiţia spune că trebuie să o bea timp de opt zile, pe stomacul gol. Asta a făcut şi Aurelia Prie, care s-a născut în Tohanul Vechi, dar acum locuieşte în Bucureşti. Nu s-a putut dezlipi de tradiţiile de aici, aşa că vine în fiecare an să participe la slujbele de sărbătoare.

"Aici au fost obiceiuri, nu mai ştiu eu exact, dar cred că s-au păstrat dintotdeauna, cel puţin cu ieşitul la râu", a spus  Aurelia Prie, o localnică.

"Este cea mai simţită apă. Este ziua în care se sfinţesc toate apele şi este bună la tot", a spus o altă femeie din sat. 

Şi în oraş oamenii au venit la biserică, iar preoţii s-au străduit să păstreze din tradiţiile de bobotează. Chiar dacă vremea de afară duce cu gândul la o zi de primăvară, la bisericuţa de lemn de la Academia Forţelor Aeriene, a fost adusă o cruce de gheaţă, din vârful munţilor, din zona Glăjerie, din Râşnov. Aceasta depăşeşte un metru înălţime, dar dacă temperaturile pozitive vor continua aceasta se va topi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri