Bolile rare, prevenite cu ajutorul psihologului

Data publicării:
260214 boli rare

Pacienţii pot afla dacă ar putea dezvolta boli avute de alţi membri ai familiei și, mai important, cum le-ar putea preveni.

"Consilierea genetică are un rol esenţial în a ajuta indivizii să se adapteze la bolile genetice pe care le au, pe care le pot dezvolta, pe care le pot transmite mai departe. Sunt psihologi care, având competenţe în consiliere psihologică şi psihoterapie, pot să susţină persoanele care se confruntă cu dificultăţi emoţionale, de exemplu reacţii de tip depresiv, anxioşi şi aşa mai departe", a explicat Ramona Moldovan, consilier genetic în cadrul Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Psihologii clujeni spun că, în Europa, o persoană din aproximativ 2.500 poate fi afectată de o boală rară. 80% dintre aceste afecțiuni au la bază predispoziţii genetice.

"Bolile rare sunt de mai multe tipuri, sunt aproximativ 6.000-7.000 de boli rare, aşa cum sunt ele identificate la nivelul Comisiei Europene. Probabil că printre cele mai cunoscute, aş putea menţiona tulburarea de tip Huntington, fibroza chistică, spre exemplu, sindromul Down", a declarat prof.dr. Daniel David, şeful Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie de la UBB.

Există însă un impediment pentru depistarea din vreme a acestor boli: numărul mic de specialişti în genetică medicală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri