Crăciunul, în case noi

Data publicării:
CASE

După ce au muncit timp de 8 luni la construcţie, oamenii şi-au văzut visul cu ochii chiar în prag de sărbători.

Familia Moldovan este una din cele patru familii selectate pentru a beneficia de o nouă casă. Timp de 5 ani, Constantin a locuit în apartamentul socrilor, apoi s-a mutat cu soţia şi cu cei doi copii ai săi în spălătoria unui bloc. Din cauza igrasiei şi a pereţilor infiltraţi cu apă, Darius, mezinul familiei, s-a îmbolnăvit de astm de la vârsta de doi ani.

"Am locuit în nişte condiţii destul de crâncene. Am fost patru membri într-un spaţiu de 14 metri pătraţi şi mă refer la 14 metri pătraţi cu bucătărie şi cu baie cu tot. Un spaţiu destul de mic, copii nu puteau să-şi facă temele, n-aveau spaţiu unde să-şi facă temele", povestește bărbatul.

Familia Biro este o altă familie nevoiaşă care a primit cheile noii locuinţe.

"În casa în care stăm la mama suntem 8 persoane şi e destul de greu, mai ales că fetele cresc, le-a trebuit intimitate şi acolo nu le-am putut asigura. Acum, cu ajutorul Domnului şi al tuturor, ne vom îndeplini visul de a avea o casă", spune Adrian Biro.

Habitat pentru Umanitate Cluj este o organizaţie care construieşte, renovează şi reabilitează locuinţe simple, pentru şi împreună cu cei defavorizaţi.

"Lucrările erau programate să fie finalizate în iunie 2014. Când familiile ne-au povestit unde şi-ar instala bradul de Crăciun în casă şi în ce condiţii inumane locuiesc în momentul de faţă, am decis alături de colegii noştri să facem toate eforturile posibilie, pentru a-i muta în case înainte de Crăciun", declară Ionuţ Sânpetrean, directorul executiv al Habitat Cluj.

"Este pentru prima dată când avem o asemenea construcţie la nivelul comunei Chinteni, dar nu a făcut decât să mă ambiţioneze ca acest proiect, împreună cu cei de la Habitat pentru Umanitate să-l continuăm la Chinteni. Un moment extraordinar şi mă bucur că în prag de sărbători am avut ocazia să particip la un asemenea eveniment", spune Lucia Magdalena Suciu, primarul comunei.

La construcţia caselor au lucrat aproximativ 400 de voluntari din țară și din străinătate, alături de membri ai celor patru familii nevoiaşe. Materialele pentru ridicarea caselor din Chinteni provin din donaţiile unor companii internaţionale din domeniul construcţiilor.

Organizația Habitat pentru Umanitate a ridicat până acum 78 de locuinţe şi a renovat imobilele a peste 500 de familii cu venituri reduse din toată țara.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri