Dezbateri aprinse pe tema câinilor

Data publicării:
catel in autobuz

Spiritele s-au încins în sedinţa publică a cărei durată a fost de peste trei ore. Principalele revendicări ale iubitorilor de animale au vizat accesul câinilor pe mijloacele de transport în comun şi pe spaţiile verzi. De asemenea, aceştia au cerut prevederi mai clare legate de patrupedele obligate să poarte botniţă în spaţiul public.

"Ne propunem să fim chiar mai duri decât legislaţia în vigoare, legislaţie care prevede, spre exemplu, obligativitatea botniţei şi o serie de interdicţii pentru câinii din rasele periculoase. Noi extindem aceste restricţii la toate rasele", a declarat unul dintre participanţii la dezbatere.

"Legislaţia naţională prevede că e voie cu ei în tren, legislaţia naţională prevede că e voie cu rottweilerul în troleu, dar aici nu, pentru că îmi interzice legislaţia locală. În Bucureşti e voie, la Braşov e voie", a menţionat altul.

"Aici nu avem nicio definiţie. Care sunt animalele cu potenţial agresiv?! Deci aici putem noi să ne gândim la nivel local şi să reglementăm în sensul deschiderii şi spre transportul în comun", a afirmat primarul Emil Boc.

De asemenea, reprezentantii ONG-urilor de protecţie a animalelor şi medicii veterinari au scos in evidenţă faptul că multe dintre prevederi sunt aberante.

"Articolul 4, paragraful b: În perimetrul unităţilor de învăţământ nu este permis cu animale de companie, câini. Practic, condamnăm Facultatea de Medicină Veterinară la închidere", a remarcat medicul veterinar Andrei Timen.

Autorităţile au declarat că toate propunerile şi reclamaţiile cetăţenilor vor fi luate în considerare.

"Ne-am mai luat un interval de o lună de zile pentru a coopta specialiştii din societatea civilă cu expertiză, astfel încât în oraş să avem un regulament modern, pe măsura unei Capitale Europene a Tineretului. Sunt convins că multe dintre prevederi vor fi modificate. Ele sunt în bună parte, din nefericire, rămase în urmă în raport cu evoluţia timpului", a mai spus primarul.

"Sperăm să se preia cât mai mult din modelele oraşelor din ţările civilizate, astfel încât toată lumea să fie mulţumită: atât stăpânii de căţei, cât şi persoanele care nu deţin căţei", a spus o clujeancă.

"M-a surprins, sincer, deschiderea primăriei faţă de această problemă. Am avut un ciobănesc german, un câine dresat la Jandarmerie. N-am avut niciodată probleme cu el. Puteam să merg liniştit cu el în troleu", a afirmat un alt participant la dezbatere.

Regulamentul câinilor din Cluj-Napoca nu a mai fost actualizat din 1996. Potrivit reprezentanţiilor primăriei, noile prevederi vor fi finalizate şi supuse votului în toamna acestui an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri