Sari la conținut
News Alert

Fără președinte, dar cu patron spiritual

Vakar Istvan este la conducerea Consiliului Judeţean Cluj din luna iunie a anului trecut. El este preşedinte interimar, după ce fostul şef, Horea Uioreanu, a fost arestat pentru fapte de corupţie. Vakar Istvan consideră că patronajul Fecioarei Maria va apăra județul de pericole, așa cum s-a întâmplăt și în cazul altor orașe.

"Medjugorje: două războaie mondiale, război civil, te miri ce a mai fost pe acolo. Acolo nu s-a întâmplat niciun lucru rău. Acest patronaj... eu sunt credincios și cred treaba asta, dar se vede clar și cei necredincioși pot vedea că acolo este o altă zonă. Este un pământ poate mai apărat de vicisitudini", spune acesta.

Alegerea Fecioarei Maria ca protector al județului a fost făcută după consultări cu reprezentanţii Mitropoliei Clujului, iar acum Biserica Ortodoxă așteaptă să afle data oficială în care va fi sărbătorit ocrotitorul judeţului.

"E important să ne raportăm și la dimensiunea spirituală și un patron sufletesc este o oglindă a perfecțiunii pe care ne-o alegem noi şi care ne călăuzește drumul", afirmă Bogdan Ivanov, purtător de cuvânt al Mitropoliei.

Cu peste 1.200 de kilometri de drumuri județene care așteaptă de ani buni să fie asfaltați și alte câteva proiecte blocate, nu toți consilierii sunt de acord cu această iniţiativă.

"Sunt multe alte probleme în județul Cluj cu care ar trebui să se ocupe Consiliul Județean: cu găsirea unui nume la stadionul Cluj Arena care să aducă bani pentru instituție, cu rezolvarea problemei deșeurilor, pentru că rămânem într-o lună cu gunoaiele pe străzi, cu problema de la aeroport unde pista nu este preluată și nu plătește CJ taxe și impozite la statul roman, cu problema intermodalului, cu problema drumurilor județene", spune consilierul judeţean Mihai Seplecan.

Nici clujenii nu cred că acest proiect ar trebui să îi preocupe pe consilierii județeni.

"Nu ar trebui să fie neapărat o prioritate. Poate fi pusă pe lista de priorități. Tot ce ține de Fecioara Maria este beneficiu. Mi se pare puțin hilar că numai Consiliul Cluj, asta dacă nu e caterincă...", a spus un clujean.

"Prea puțin mă interesează cine este protectorul Clujului. Mi se pare o chestiune neutră, dar consider că totuși ar putea exista alte priorități", a afirmat altul.

Conform Institutului Național de Statistică, în judeţul Cluj există peste 800 de biserici, care, raportate la numărul de locuitori, situează județul pe locul I la nivel naţional.