Sari la conținut

Nemţii sar în ajutorul câinilor bătuţi în adăpostul de la Dej

Totul a pornit la iniţiativa unei adolescente din Germania, care, după ce a văzut pe internet câinii de la adăpostul din Dej, a decis să îi ajute.

"A văzut filmări şi fotografii pe Facebook ale câinilor din Dej şi a spus "Mami, trebuie să facem ceva", a povestit Jasmine Adi, unul dintre voluntarii ajunşi la Cluj.

Mai mulţi angajaţi ai adăpostului au fost filmaţi în timp ce maltratau câinii pe care îi aveau în grijă.

"Am fost foarte şocaţi! E de necrezut că aşa ceva li se poate întâmpla acelor animale frumoase" , a exclamat voluntarul.

Viaţa câinilor de la adăpost se va îmbunătăţi cu ajutorul nemţilor. Mâncarea, medicamentele şi mobilierul donat valoarează 2.500 de euro.

Adăpostul din Dej funcţionează în subordinea Primăriei, iar instituţia a declanşat o anchetă după apariţia imaginilor în care angajaţii sunt filmaţi în timp ce loveau animalele. Unul dintre salariaţii centrului de câini a fost deja amendat de reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare cu 3.000 de lei.

"Aşa ceva este imposibil să se întâmple într-un adăpost public din Germania. Avem o lege împotriva abuzurilor la animale", a mai precizat Jasmine Adi.

"Pentru străini, acest lucru este inacceptabil şi inimaginabil. Noi am depus, între timp, plângerea penală", a afirmat Stanca Trâmbițaș, membru fondator al Asociaţiei Anima Pro Terra.

Membrii comisiei de disciplină organizată în cadrul primăriei Dej s-au întâlnit astăzi cu reprezentanţii asociaţiei care a dezvăluit relele tratamente aplicate câinilor din adăportul public din Dej, fără ca părţile să ajungă însă la vreun consens. Conform membrilor asociaţiei, reprezentanţii primăriei au solicitat toate înregistrările făcute cu camera ascunsă în ecarisaj. De asemenea, autărităţile ar fi cerut ONG-ului să renunţe la plângerea penală înaintată la Parchetul de pe Judecătoria Dej, până la finalizarea anchetei derulate de comisia de disciplină.

Reprezentanţii primăriei nu au făcut însă declaraţii oficiale legate de modul în care decurge această investigaţie.

În adăpostul public din Dej trăiesc 250 de câini, adunaţi de pe străzile din municipiu şi din împrejurimi.