Prima Casă, în scădere. Creditul a devenit neatractiv, de când se acordă numai în lei

Data publicării:
150114 prima casa

Prima Casă, singurul credit ipotecar care a ţinut în viaţă domeniul imobiliar de la începutul crizei economice, nu mai este atractiv pentru clienţii agențiilor imobiliare.

"Numărul clienţilor a scăzut cu 30 de procente, deoarece aceştia şi-au făcut un calcul, iar dobânda a crescut de la 4 la 6 procente, iar la o rată de 150 de euro pe lună ajunge să fie 200 de euro", explică Lucia Baltag, agent imobiliar.

Astfel, în cazul unei garsoniere evaluate la 29.000 de euro, la un avans de aproximativ 2.000 de euro, rata în vechea creditare era de 148 de euro. Cu noul program exclusiv în lei, rata urcă până la echivalentul a 192 de euro. După renunţarea la creditarea în euro, numărul tranzacţiilor finalizate a scăzut considerabil.

"A fost o pauză de câteva luni, în care solicitanţii erau mult mai puţini. Acum s-au mai obişnuit cu ideea că este cam singura variantă şi au început să mai contracteze", spune Luciu Rogojan, consilier imobiliar.

Singurul avantaj al programului Prima Casă este avansul solicitat de numai 5%, faţă de 20%, cât este la majoritatea celorlalte credite. Înainte de modificarea făcută de guvern, numărul tranzacţiilor imobiliare realizate prin acest program reprezenta mai bine de 70% din totalul vânzărilor de imobile.

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijloci a anunțat că programul Prima Casă va beneficia în acest an de un plafon total de garantare de aproape 2 miliarde de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri