Ape mai sigure, din vară. 24 de senzori vor fi amplasaţi pentru detectarea inundaţiilor 

Data publicării:
conf apele romane

Primii senzori vor fi amplasaţi la Ostrov pentru a monitoriza calitatea apei din Dunăre care intră în judeţul Constanţa. Cel de-al doilea va fi montat în apropiere de Cernavodă, în Capidava.

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Acesti senzori vor fi montati atât pe mal cât şi la suprafată. Informaţiile pe care le detectează în momentul în care survin modificări, o poluare de exemplu, vor fi transmise imediat unui centru regional."

Pe raza Administraţiei Bazinale Dobrogea Litoral sunt doi senzori: în Constanţa şi în Tulcea. Ei sunt în stadiul de turnare a fundaţiei.

Cătălina Brăgaru, purtător de cuvânt al Administraţiei Naţionale Apele Române: "Importanţa acestui proiect este că realizarea acestuia permite monitorizarea permanentă, online, a tuturor datelor de gospodărire a apelor. Datele nu vor mai fi citite manual de către o persoană ci totul va fi electronic."

Pe lângă Ostrov şi Capidava, alţi 22 de senzori vor fi amplasaţi pe râurile mai mici.

Daniela Lazăr, responsabil proiect: "De a ne furniza date cât mai exacte şi de a putea contura un tablou cât mai complet al evenimentelor nefericite să spunem, inundaţiile, în prima fază."

Echipele de intervenţie pot ajunge în zonele inundabile într-un interval cuprins între o oră şi 6 ore. Centrele regionale vor fi dotate cu maşini automate de umplut sacii de nisip, motostivuitoare, sisteme de iluminat cu autonomie de 10 ore dar şi echipamente care pot aduna eventualele pelicule de hidrocarburi de pe luciul apei.

Titrel Gagiu, director Sistemul de Gospodărire a Apelor Constanţa: "Tot sistemul acesta se bazează pe o parte informaţională, pe prevenire şi pe prognozare. În cazul în care pe fluxul informaţional primim că avem vreo problemă, o calamitate ceva, atunci această formaţie de intervenţie rapidă intră în operaţiune. Toată lumea este pregătită să intre să gestioneze situaţia respectivă."

Valoarea totală a proiectului este de 63 de milioane de euro, din care 85 la sută sunt fonduri europene, iar restul cofinanţat de la bugetul de stat.

reporter: Annabelle Borş, Oana Manoilă 

imagine: Florin Boboc, Mihai Ciobanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri