Bulgarii ne bat şi la capitolul plaje. Litoralul românesc a pierdut până la 600 de metri de nisip

Data publicării:
plaja

Litoralul românesc

Valurile mării au mâncat din întinderile de nisip de la 50 de metri, chiar 100 de metri, în stațiunile Mamaia Sud, Eforie Sud și Saturn până la 600 de metri în Delta Dunării.

Caraivan Glicherie, geolog: "Echilibrul se restabileşte oricum. Este eroziune, este un fenomen care deranjează, care este catastrofic pentru noi, dacă vreti. Noi trebuie sa ascultăm de natură, să ne retragem, s-o ascultam pentru că noi suntem prea puţin influenţi la scara globului".

Cercetătorii au stabilit că eroziunea agresiva s-a produs din cauza construcţiei barajului de la Porţile de Fier, dar și a digurilor de la Sulina, Midia, Portul Constanţa care care împiedică acumularea de sedimente la malul mării.

Ilie Diaconeasa, cercetator INCM Grigore Antipa: "Mai sunt cauze naturale, perioade de furtuni intense. De exemplu, în ani 1979 - 1981, la Mamaia, pe timpul iernii, mare parte din zona sudică aproape că a dispărut". 

La aceste cauze se adaugă furturile de nisip de pe plaje, îndeosebi din staţiunile Costinești și Mamaia, dar şi defrişările care au avut loc în aceste zone, iar în locul vegetației s-au ridicat numeroase clădiri.

Cătălin Anton, purtătorul de cuvânt al ABADL: "Vom reabilita constructiile hidrotehnice exitente, aceste diguri care sunt deja distruse si care nu au fost refăcute in anii de dupa revolutie si vor fi construite alte diguri noi si bineinteles vor fi reinnisipate plajele".

Litoralul bulgăresc

Dincolo de graniţă, autorităţile bulgare nu au probleme. Staţiunile funcţionează după reguli foarte bine stabilite.

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Bulgaria are cele mai late plaje de pe întreaga coastă a Mării Negre: peste 200 de metri. Fiecare staţiune se gospodăreşte singură. Are propriii angajaţi care se ocupă în fiecare seară, după apusul soarelui, de reamenjarea plajelor".

Autorităţile nu sunt nvoite să investească prea mult în reamenajarea plajelor. Au nevoie doar de lucrări minime de întreţinere.

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Se pare că natura îi iubeşte mult mai mult pe vecinii bulgari pentru ca termenul de eroziune costieră este aproape inexistent. Şi asta pentru că marea este aproape tot timpul calmă". 

reporter: M. Iorga/O. Manoilă
operator: A. Brînzaru/C. Caciauna

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri