Drumul de la prizat, la psihiatrie: Drogurile au băgat în spital cu 300% mai mulţi turişti decât anul trecut

Data publicării:
etnobotanice

Zeci de tineri au ajuns pe mâna jandarmilor, numai în această vară după ce au fost prinşi în flagrant în timp ce distribuiau sau consumau droguri ilegale. Silviu este unul dintre ei şi după ce a dat cu subsemnatul în faţa oamenilor legii, a fost internat la neuropsihiatrie. Tânărul de 27 de ani spune că a fumat şi a prizat aproape toate drogurile care i-au căzut în mână.

Teribilismul sau pur şi simplu curiozitatea l-au făcut pe tânăr să cadă în capcana plantelor etnobotanice. Iar prietenii l-au încurajat.

Efecte: consumul de droguri duce la stări depresive

Secţia de Neuropsihiatrie a Spitalului de la Palazu Mare din Constanţa a devenit o a doua casă pentru tinerii ca el. Peste 90 % dintre cei internaţi vara aceasta au fost turişti. Medicii spun că o parte dintre ei au prizat prafuri de râs şi chiar otravă de şobolani. De departe însă ierburile halucinogene sunt preferatele pacienţilor.

"Sezonul estival reprezintă pentru noi un mare stres din punctul acesta de vedere. Atât patologia creată de bolile psihice cât şi cea legată de consumul de etnobotanice are o creştere de 300% în timpul sezonului estival. Şi evident că cea mai mare parte, aproximativ 90% o reprezintă turiştii care vina aici şi consumă recreaţional droguri", a declarat Diana Cîrjaliu şef Secţiei de Neuropsihiatrie Palazu Mare.

Consumul de plante etnobotanice poate duce manifestări foarte grave şi uneori la gesturi necugetate.

"Pot avea o stare de nelinişte , de dezorientare temporo-spaţială. Nu mai au imaginea propriei persoane,  mediul înconjurător pare să fie ostil, sunt speriaţi, anxioşi sau din contră agresivi, încercând să se apere  de pericolele imaginare pe care şi le închipuie. Există şi stările de exaltare sau euforie, când omul îşi  închipuie că poate să facă orice", a declarat Eda Ciorabai, medic primar psihiatru. 

Nu a fost sfârşit de săptămână în care jandarmii care patrulează în sudul litoralului, şi în special în Vama Veche, să nu fi surprins turişti care se droghează.

Niciunul dintre cei prinşi în flagrant nu a scăpat fără dosar penal. Mai grav este că nu amenda sau cazierul încărcat îi va stimula să renunţe la otrăvuri ci doar voinţa de a redeveni oameni normali.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri