Sari la conținut

Istorie pe fundul mării. Doi scafandri au descoperit trei corăbii vechi de 200 de ani

După o documentare temeinică în care au investit 4 ani, cei doi au reuşit să prezinte lumii imagini cu trei corăbii vechi de peste 200 de ani. Cei doi s-au ghidat după documente unicat în România, vechi de peste 150 de ani.

Cu ajutorul acestei imagini am reuşit să identificăm zona în care se aflau cele trei epave, au spus scafandrii.

Au căutat orice informaţie care îi putea aduce aproape de o descoperire importantă.

Iulian Rusu, scafandru: "Am auzit de la localnicii din Sulina legende. Legende că undeva, în Dunăre, s-ar afla nişte corăbii vechi. Exact aşa s-au exprimat ei. Zicem noi că întrucâtva am reuşit să găsim imagini, litografii cu Sulina secolelor XVII, XVIII, XIX."

Munca în echipă a dat roade la final, iar cei doi scafandri din Constanţa, parteneri în misiuni şi buni prieteni, au reuşit să descopere obiecte extrem de valoaroase care se aflau pe una dintre cele trei corăbii, o navă militară de peste 60 de metri lungime.

Pascale Roibu, scafandru: "Am descoperit în interiorul ei, respectiv în cala corăbiei, o multitudine de ghiulele, aproximativ în număr de 100, de un calibru foarte mare, aproximativ 30, însemnând în kilograme 70 de kilograme, roţi ale afeturilor unor tunuri de calibru foarte mare."

S-au descurcat singuri, aşa cum fac de obicei. Au cheltuit 5.000 de lei pentru cele trei zile de scufundări. Misiunea din adâncuri a fost însă destul de dificilă, spun aceştia.

Pascale Roibu, scafandru: "Condiţiile de vizibilitate au fost destul de reduse, datorită încălzirii apei, curentul a fost destul de puternic."

Scafandrii au scos la suprafaţă o ghiulea şi o roată de tun şi le-au dus la Muzeul Farului din Sulina.

reporter: Paul Greavu
operator: Florin Boboc 

Pe aceeași temă