Sari la conținut

Lecţia de cutremur. Elevii unui liceu din Constanţa, învăţaţi să reacţioneze în caz de seism

Nu întâmplător, startul lecţiilor de cutremur a fost dat la Colegiul Mihai Eminescu din municipiul Constanţa. Clădirea a fost construită cu peste un secol în urmă, în zona veche a oraşului, o zonă în care sunt concentrate cele mai multe clădiri cu risc seismic din întreaga urbe. Liceul, zguduit şi în trecut de seisme a rămas cu sechele adânci.

"La cutremurul din 1977 cel mai mult a avut de suferit aceasta parte..de aceea am pus aceste ranforsari metalice chiar si la clasa aceasta de la parter", a declarat Constantin Filicoşi, profesor de geografie la Colegiul Naţional Mihai Eminescu din Constanţa.

Liceul are trei corpuri de clădire, ridicate la distanţe mai de timp unul: unul în 1908, altul în 1936, şi altul în 1965. Acesta din urmă este şi cel mai sigur. În caz de cutremur, oricine s-ar afla în şcoală, ar trebui să se îndrepte spre zona respectivă. Aşa au fost sfătuiţi şi elevii la simularea care a avut loc în pauza dintre ore.

În acest moment doar cinci clădiri din orașul Constanța sunt clasificate în cu risc seismic de gradul 1, alte 29 fiind încadrate în clasele II și III. La nivelul întregului județ sunt 69 de astfel de clădiri.

reporter: Anamaria Stoica
operator: Matei Ghioc

editor web: Anca Medrea

Pe aceeași temă