Sari la conținut
News Alert

Musulmanii au intrat în postul Ramazan. Timp de o lună se vor abţine de la mâncare şi băutură în timpul zilei


Postul Ramazan este cea mai importantă perioadă a anului pentru credincioşii musulmani; sunt zilele în care s-a scris Cartea Sfântă a Islamului.

Iusuf Muurat, muftiul Cultului Musulman din România: "Este o tradiţie a Profetului Mohamed, cu aceeaşi binecuvântare a lui, când a primit revelaţia. Îngerul Gavriil, în această lună, i-a citit lui Coranul, iar noi continuăm această tradiţie a Profetului şi, în această lună, în toate geamiile noastre, se citeşte Coranul."

Aiten Asan, credincios musulman: "Este postul negru. Dar asta nu înseamnă că doar nu mâncăm. Şi urechile, şi gura, şi ochii trebuie să ţină post. Şi picioarele. Deci, nu trebuie să meargă pe drumuri greşite, mâna nu trebuie să fure, ochii nu trebuie să se uite în lucruri urâte".

Este o perioadă de purificare a trupului şi a sufletului. În următoarea lună, musulmanii merg la slujbe la geamie, se roagă şi, de dimineaţă si până când se lasă noaptea, ţin post negru.

De asemenea, trebuie să se abţină de la relaţii intime. Şi tot în această perioadă, întreaga comunitate îşi îndeaptă atenţia spre cei săraci şi spre cei aflaţi în dificultate.

Iusuf Muurat, muftiul Cultului Musulman din România: "Este luna iertării, a milosteniei şi este luna într-ajutorării".

Aproape 65.000 de musulmani trăiesc, în prezent, în România. La finalul lunii de post, turcii celebrează Ramazan Bayramı sau Şeker Bayramı - „Sărbătoarea dulciurilor", denumire datorată prăjiturilor şi baclavalelor pregătite special pentru această ocazie.

reporter: Adrian Herţa
operator: Cristian Caciauna

Pe aceeași temă