Paradisul uitat al cetăţilor antice şi medievale

Data publicării:
dobrogea 20turistica 20201112-34781

Dobrogea este un adevărat paradis al descoperirilor arheologice. Ascunde peste o mie de vestigii în patrimoniul naţional printre care şi câteva zeci de ruine ale unor cetăţi antice şi medievale. Occidentalii au înţeles că astfel de vestigii pot fi transformate în adevărate mine de aur dacă sunt recondiţionate şi incluse în circuitele turistice. În Dobrogea însă situaţia este fix pe dos.

La douăzeci de kilometri distanţă de Carsium găsim altă cetate impunătoare, în aceeaşi situaţie.

Ultimele restaurări importante s-au făcut în anii 70 când au fost puse în lumină Histria şi Tropheum Traiani. Deşi şi aici infrastructura este deficitară, cele două complexe muzeale reuşesc să atragă turişti.

Turcii şi bulgarii au înţeles că istoria este o sursă importantă de venit. În Dobrogea nu mai puţin de 25 de cetăţi aşteaptă să le fie spusă povestea.

"Sunt multe astfel de situri arheologice care ar putea avea un impact pentru turismul arheologic, ele ar avea fiecare câte o poveste.", declară Gabriel Custurea, directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.

Cel mai la îndemână exemplu de ignoranţă este bătrânul Tomis. În Constanţa nu există deocamdată nici măcar un parc arheologic care să amintească de viaţa tomitanilor sau care să povestească legenda argonauţilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri