Sari la conținut

Plaje fără stăpân. 43 de sectoare de nisip de pe litoral nu s-au închiriat

Nisipul Mării Negre însumează peste un milion trei sute de mii de metri pătraţi, iar plajele sunt împărţite în 289 de sectoare. Mare parte sunt în grija hotelierilor de ani buni. Numeroase contracte de anul trecut au fost încheiate pentru mai multe sezoane estivale. Investitorii din turism spun că preţul mare impus prin lege de Apele Române îi face din ce în ce mai rezervaţi.

Anca Nedea, consultant în turism: "Dacă până acum trei ani, chiar mai mult era bătaie la licitaţii pe sectoarele de plajă pentru a obţine o porţiune, suprafeţele date de la an la an crescând, interesul a scăzut proporţional."

În general, cei care închiriază plaje sunt hotelierii care au locaţii de trei, patru sau cinci stele. Trebuie să le asigure confort turiştilor, aşa cum le-au promis în pachetele scoase la vânzare prin agenţii.

Iulia Damaşaru, reprezentantul unui hotel: "Avantajele sunt foarte mari, deoarece, oaspeţii, atunci când iau decizia de a veni în locaţia noastră aleg această destinaţie şi datorită acestui factor: faptul că ceţinem o plajă privată, amenajată, încă de la începutul verii cu şezlonguri, baldachine, umbreluţe, mese, beach bar."

Acum, în Năvodari, sunt cele mai multe zone care nu au fost închiriate - 17 porţiuni de plajă. Staţiunea e urmată de Mamaia cu 7 sectoare neofertate. Reprezentanţii de la Apele Române spun că cea mai mică suprafaţă scoasă la licitaţie acum este în Eforie Sud: 200 de metri pătraţi, iar cea mai mare în Olimp, 9.500 de metri pătraţi.

Marieta Iorga, purtătorul de cuvânt al ABADL: "Pornirea licitaţiei se va face de la un minim pe metrul pătrat de 1,2 lei şi un maxim de 12 lei pe m.p., asta în funcţie de staţiune şi de zona în care se află, dar nu numai, ci şi de destinaţia ei."

Că sunt turişti sau localnici, oamenii sunt împărţiţi atunci când vine vorba de confort.

"E bine pentru cei care sunt mai puţin dotaţi la buzunar să aibă cearşaful cu ei, pentru ori eventualitate", a spus un turist.

Ofertele pentru plajele neînchiriate se pot depune până pe 19 mai, iar licitaţia va fi a doua zi.

reporteri: Anca Medrea, Luiza Nicolae
operator: Florin Boboc