Sari la conținut

Pomi şi alei de 12 milioane de lei. Parcul Arheologic din zona Primăriei va fi reabilitat

Parcul se întinde pe o suprafaţă generoasă, în centrul Constanţei, iar aleile sale sunt pline de istorie. Cei care vin aici pot vedea porţile de intrare ale Cetăţii Tomis, coloane şi vase de ceramică care datează din perioada romano-bizantină. Cu toate acestea, parcul trebuie reabilitat şi reamenajat, iar pentru acest lucru municipalitatea a accesat un proiect european.

Liviu Tramundana, purtător de cuvânt al Primăriei Constanţa: "Va fi înfrumuseţat, va avea mai multe alei pietonale, vor puse camere de supraveghere pentru că sunt şi nişte monumente arheologice, vor avea nişte spaţii pentru copii, pentru adulţi, deci va fi ceva nou iar stilul este Art Nouveau în care este făcut şi Cazinoul."

Vor fi plantaţi peste 300 de arbori şi arbuşti şi aproximativ 22 de mii de metri de gard viu. Va fi reabilitat şi zidul cetăţii şi vor fi construite două fântâni arteziene.

În parc vor fi amplasate de 170 de bănci din fontă, 40 de pergole metalice, 178 de stâlpi de iluminat din fontă cu un braţ şi 21 de stâlpi indicatori din fontă, scrumiere din fontă, coşuri de gunoi, un grup sanitar şi patru toalete ecologice.

Chiar dacă parcul este încărcat de istorie, acesta va fi modernizat printr-un loc special amenajat pentru fitness urban.

Arhitecţii sunt de părere că elementele de istorie din parc ar trebui mai mult scoase în evidenţă.

Andrei Chivu, arhitect: Rezultatul acestei amenajări probabil că va fi unul spectaculos pentru că se vor investi foarte mulţi bani în materiale moderne, din păcate puţini oameni îşi vor da seama că va fi lipsit de istorie şi de substanţă. Pe o alee să întâlnesc câteva coloane dispuse într-un ritm dinamic şi ele să mă invite să pot să citesc, să mă informez în legătură cu aceste elemente. Parcurgând acest traseu cu aceste elemente, în dreapta poate undeva ne este atrasă atenţia de reconstrucţia unui mic templu, mergând către acest templu, undeva într-o altă direcţie vedem o statuie."

Proiectul va fi finanţat din fonduri europene şi va costa aproximativ 12 milioane de lei. Firmele interesate pot depune ofertele până pe 8 iunie, la ora 10.

reporter: Luiza Nicolae
operator: Alexandru Brînzaru