Spitalul din Slobozia, ajutat de o fundaţie. Aceasta este reţeta de succes a unui spital fără fonduri

Data publicării:
spitalul slobozia

Istoricul datoriilor

Luna decembrie este una aparte în istoria spitalului. În contractul semnat cu Casa de Asigurări de Sănătate erau prevăzuţi bani pentru tratarea unui singur pacient şi asta în condiţiile în care media lunară la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia este de 1600 internări.

Această situaţie a dus la un adevărat război între conducerea Spitalului şi cea a Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate. La nivel declarativ, banii necesari pentru medicamente, salarii şi utilităţi au intrat în conturile spitalului la sfârşit de an.

Mihai Geantă. director CJAS Ialomiţa;  "Acum, în luna decembrie se încheie situaţia pe anul 2013 şi sumele alocate spitalului judeţean. Chiar azi am făcut ordinul de plată: circa 23 de miliarde lei vechi au plecat în trezorerie pentru Spitalul Judeţean".

Vasile Olaru, manager SJU Slobozia: "La ora actuală să ştiţi că şi conturile spitalului sunt blocate . Furnizorii noştri ne-au înţeles. Nu ştiu cât or să mai facă asta şi ne luăm medicamente pe caiet". 

Problemele cu plăţile către spital pleacă de la faptul că managerul unităţii este considerat risipitor. A făcut prea multe angajări, iar pentru a fi convinşi să accepte un loc de muncă la Slobozia medicii pun condiţii.

Pe de altă parte managerii se apără şi spun că un spital fără medici nu are cum să existe.

"Cu orice risc facem eforturi şi le închiriem apartamente de pe piaţa liberă", a spus managerul spitalului. Medicul 
Nicolas Iordan, medic la Spitalul Judeţean Slobozia recunoaşte că "chiria este asigurată de spitalul juideţean şi asta a fost principala condiţie la angajare". 

Soluţia salvatoare

În ciuda tuturor problemelor specialiştii angajaţi acolo îşi fac treaba cu brio, spun pacienţii, iar ei sunt mulţumiţi.

Cheia supravieţuirii în cazul de faţă este susţinerea unităţii medicale din donaţii.

Fundaţia care sprijină spitalul primeşte atât bani cât şi alimente şi numai la începutul aceste luni un om de afaceri din Ţăndărei a donat aproape 25 de miii de euro.

reporter: Liviu Burghelea
operator: Alex Şerbănescu

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri