Averea şefului Consiliului Judeţean Mehedinţi, verificată de ANI

Data publicării:
030414 MEHED

Dosarul DNA deschis unor persoane cu nume sonore din Mehedinţi scoate la iveală o mafie locală care funcţiona perfect de ani de zile. Milioane şi milioane de euro obţinute din contracte pe banii statului, terenuri concesionate pe ochi frumoşi şi trafic de influenţă. Un mecanism care a funcţionat ca uns până ieri, când au intervenit anchetatorii.

Fostul şef al Poliţiei din Mehedinţi şi preşedintele Consiliului Judeţean sunt prieteni vechi şi conform zicalei, la nevoie s-au ajutat. Când Adrian Duicu a fost încolţit de Agenţia Naţională de Integritate, pentru un contract al unei firme de-ale sale cu spitalul judeţean, salvarea a venit de la sora poliţistului, magistrat de la Curtea de Apel Craiova. Decizia instanţei din Bănie i-a spălat păcatele şefului de judeţ din Mehedinţi. Şi l-a costat, două terenuri în centrul Oraşovei, care să se adauge averii familiei Ponea.

Unul dintre terenurile obţinute de familia lui Ponea, prin hotărâre de Consiliu Local, este situat chiar lângă cabinetul de farmacie veterinară al lui Constantin Ponea. Are o suprafaţă de 133 de mp şi a fost concesionat pentru 7 euro / mp. Adică la un preţ de nimic faţă de valoarea terenurilor în zonă.

Terenul a ajuns la familia Ponea cu ajutorul Consiliului Local Orşova, ai cărui consilieri PSD au votat ce le-a spus şeful Adrian Duicu. Adică au scos din proprietatea statului terenurile şi le-au trecut în proprietatea Orşovei, ca să poată fi concesionate. Procurorii spun că mişcarea a fost ilegală, pentru ca terenurile erau trecute în cartea funciară ca aparţinând statului. Viceprimarul oraşului jură însă că totul este legal.

„Susţinem că aceste hotărâri ale Consiliului Local, ele sunt legale, au fost date spre verificare organelor abilitate”, a spus Constantin Negulescu, viceprimar Orşova.

Şi acelaşi viceprimar dă vina pe un fost secretar la primăriei pentru tot ce s-a întâmplat, că ar fi reclamat din răzbunare pe toată lumea după ce a fost dat afară.

„Eu nu sunt persoana care a făcut sesizarea, eu sunt un martor în acest dosar...Eu doar am răspuns la întrebările pe care mi le-au pus cu privire la abuzuri, cu privire la constituirea unui grup de consilieri, care a sprijinit anumite interese ale şefului PSD”, a spus Marian Boţilă, fost secretar Primăria Orşova.

Şi nu e singura legătură primejdioasă între Ponea şi Duicu. Ultimul l-ar fi asigurat pe primul de sprijinul unor oameni cu influenţă din Guvern pentru a ajunge în Ministerul de Interne. Iar păcatele trecutului se mai întorc o dată asupra lui Adrian Duicu. Şi în acest dosar este cercetată legătura dintre firma sa, spitalul judeţean şi Casa de Asigurări de Sănătate. Adică aceeaşi problemă care i-a adus un verdict de incomptabilitate de la ANI, anulat însă de Curtea de Apel Craiova. Aşa că banii pentru servicii medicale au curs în continuare de la CAS Mehedinţi în buzunarul lui Duicu.

„Firma Romrad RMN a fost una dintre firmele care au vrut să intre în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, au îndeplinit toate condiţiile”, a spus Radu Barbu, purtător de cuvânt CAS Mehedinţi

Şi ar mai fi o altă mare problemă. Cea a contractului de achiziţie de aparatură pentru noua Maternitate din Severin. Contract ce a fost motiv de dispută aprigă între Adrian Duicu şi şeful democrat liberalilor din Mehedinţi.

„Suma era mult mai mare decât suma estimată pentru dotarea blocului materno-infantil, undeva la 4 milioane de euro, valoarea estimată era pe la 2 milioane şi jumatate”, a precizat Marius Bălu, preşedinte PDL Mehedinţi.

Procurori DNA au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a lui Adrian Duicu, Ştefan Ponea, dar şi a şefului PSD Orşova, Constantin Popescu, urmând a fi prezentați cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile la Curtea de Apel București.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri