Sari la conținut

Bilanţul pagubelor produse de inundaţii, în Olt. Sute de gospodării, terenuri agricole şi podeţe, afectate de viituri

La doar câteva zile de când apele s-au retras, locuitorii din zonele inundate îşi fac bilanţul pagubelor. Sute de gospodării cu grădini, terenuri agricole şi podeţe sunt afectate de viiturile care au trecut peste ele. Comuna olteană Movileni a fost şi rămâne afectată şi după retragerea apelor, spre disperarea localnicilor.

Locuitorii comunei Movileni din judeţul Olt îşi revin cu greu după şocul trăit acum câteva zile, când apele râului Dorofei s-au revărsat peste gospodăriile lor. Deşi casele nu au fost inundate, oamenii sunt disperaţi că şi-au văzut răsadurile din grădini distruse. Pe multe uliţe şi în multe curţi, apa nu s-a retras nici acum.

Apa a inundat şi aproape 50 de hectare de teren arabil. Doar pe 10 hectare era cultuvat grâu, însă însămânţările de primăvară vor fi mult întârziate.

Autorităţile locale şi judeţene au realizat un bilanţ preliminar al pagubelor produse de inundaţii.

„Sunt în jur de 10 case avariate, dar în proporţie de 10%, nu foarte mult, 50 de ha de teren agricol, vreo 10 podeţe, 4 pe satul Bacea şi 6 pe Movileni, şi 2 poduri afectate care vor trebui refăcute”, a spus Adrian Pârvan, viceprimarul comunei Movileni.

„Am avut 15 localităţi afectate parţial de revărsările a două pârâuri, precum şi de acumulările de apă de pe versanţi, un număr total de 30 de case afectate de inundaţii, una singură a fost avariată, un număr de 300 de gospodării afectate de inundaţii, un număr de 36 de persoane evacuate”, a spus Cătălin Rotea, prefectul judeţului Olt.

Autorităţile vor să efectueze lucrări de îndiguire pe toate cursurile de apă din Olt, care au creat probleme din cauza precipitaţiilor abundente.