Mărirea şi decăderea produselor chinezeşti  

Data publicării:
281113 PRODUSE CHINEZESTI

Produsele chinezeşti, foarte căutate în perioada comunismului şi semn al prosperităţii atunci, au ajuns astăzi obiecte de duzină, vândute la preţuri de nimic, pe Internet. După ce timp de zeci de ani bibelourile şi vasele chinezeşti au împodobit vitrinele în aproape toate casele românilor, acum abia îşi mai găsesc muşterii.  

Ştefania Marinescu are 80 de ani şi a strâns în casă de-a lungul anilor mai multe obiecte chinezeşti. Are în vitrină bibelouri, boluri cu linguriţă asiatice, dar şi o vestita alifie împotriva durerilor. Îşi aduce aminte cu nostalgie că produsele chinezeşti se găseau cu greu pe vremea lui Ceauşescu şi erau vestite pentru calitatea lor.

„Se deosebesc prin acurateţe, prin colorit, prin calitate”, a spus Ştefania Marinescu.

Obiectele chinezeşti făceau parte din viaţa românilor înainte de 1989. Doar copiii înstăriţi aveau la şcoală stilouri cu peniţă de aur sau penare chineşeşti. Iar lista cu produse asiatice populare în România cuprinde şi tratamente naturiste.

În prezent, produsele nu mai sunt aşa de populare. Românii se gândesc de două ori când cumpără un obiect chinezesc, însă le duc dorul celor de acum 20 de ani.

„Sunt foarte proaste acum faţă de alţi ani, când erau foarte bune, acum vreo 20 de ani”, spune o femeie.

Cu toate acestea, unele produse chinezeşti au rămas în casele românilor, iar aceştia nu vor să se despartă de ele, chiar dacă s-au demodat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri