Profit roditor, cules din livadă. Investitori belgieni revigorează pomicultura din Vâlcea

Data publicării:
270215 LIVEZI

Livezile din judeţul Vâlcea redevin celebre, la aproape 20 de ani după ce au fost abandonate. La Copăceni, 6 investitori au început o afacere cu mere. Au adus puieţi din Belgia şi exportă fructele tot acolo. Pe viitor îşi propun să deschidă şi o fabrică de conserve.  

Merele cultivate la Copăceni au o piaţă din ce în ce mai mare de desfacere în Belgia. Înainte de 1990, zona era cunoscută pentru livezile sale, însă terenurile au fost retrocedate şi plantaţiile au fost abandonate.

Acum câţiva ani, 6 investitori şi-au unit puterile şi au reluat tradiţia cultivării merilor. Plantația de la Copăceni este în al treilea an de producţie şi dă între 60 și 70 de tone la hectar. Puieţii au fost aduşi din Belgia.

"Putem să spunem că cel puțin 95 % este calitatea I", a spus Nicolae Vasile, administratorul firmei.

20 de localnici sunt angajați permanent, iar în perioada recoltei aici lucrează și 70 de zilieri.

"Avem locuri de muncă, venit, ne cheamă la muncă, ar fi bine să se deschidă și mai multe.", a spus un localnic.

"Mi se pare o investiție foarte bună, rentabilă pe mulți ani, locuri de muncă, deci e ceva nou aici la noi în comună.", a spus un alt localnic.

Investitorii au făcut şi un depozit cu capacitate de 500 de tone de fructe şi o linie de sortare.

"Investiția totală a fost de 500 de mii de euro, numai instalația de sortat a costat 65 de mii de euro.", a precizat Ionuț Vasile, administratorul firmei.

Şi în alte comune din Vâlcea investitorii vor să reînvie pomicultura. În comuna Crețeni se vor planta 20 de hectare cu pruni și se va deschide și o unitate de procesare.

În 1990, în Vâlcea erau peste 20 de mii de hectare cu pomi fructiferi. Până în 2013 mai rămăseseră doar 13 mii de hectare, fărâmițate și lucrate parțial.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri