Se încasează puţini bani din acciza pe băutură. Autorităţile nu pot verifica dacă oamenii au cazane în curte

Data publicării:
270314 TUICA 18

Încasări puţine de pe urma accizei pe băutura produsă în gospodărie. Autorităţile nu îi pot verifica pe oameni dacă au cazane în curte, pentru că nu pot intra pe proprietatea privată decât dacă au sesizări în acest sens. Aşa că cei mai mulţi producători de ţuică nu plătesc niciun leu impozit.  

Gheorghe Şorop este singurul producător de ţuică din comuna Dăneşti care, anul trecut, a plătit un leu pe lună, pentru cei 30 de litri de ţuică pe care i-a făcut.

Nu mă supăr că plătesc, nu e mult, trebuie să plăteşti o taxă, dar mă gândeam aşa, în 12 sate sunt cel puţin 600 de proprietari de cazane, dacă nu mai mulţi, 600 de lei pe lună, într-un an se adună 6.000, nu? Ar fi un venit al primăriei”, a spus Gheorghe Şorop.

Pentru că nu pot fi verificaţi dacă deţin un cazan, puţini sunt cei care s-au speriat că pot fi sancţionaţi. În Gorj, 32 de persoane au anunţat că produc băutură, iar acum regretă.

Ar fi foarte greu ca să mergi din gospodărie în gospodărie, să verifici cine nu a declarat. Sunt situaţii în care apar diverse sesizări şi atunci se face verificarea la persoana respectivă şi se stabileşte şi sancţiunea”, a precizat Gheorghe Ciumag, director DGFP Gorj.

Aşa se face că, în comuna Turcineşti, recunoscută pentru livezile cu pomi fructiferi, nimeni nu are cazan.

Acciza se plăteşte în funcţie de concentraţia de alcool pur din băutura pe care o produc oamenii în propria curte. Legea spune că cei care sunt depistaţi că au cazan pe care nu l-au declarat la Fisc, riscă amenzi de la 20.000 la 100.000 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri