Vaccinul antigripal, insuficient. În Dolj au ajuns aproximativ 4.500 de doze de vaccin

Data publicării:
241114 VACCIN ANTIGRIPAL

Campania de vaccinare antigripală a început cu stângul în Dolj. Numărul dozelor de vaccin distribuite este prea mic faţă de cât ar fi nevoie. La Direcţia de Sănătate Publică au ajuns doar 4.500 de doze de vaccin, adica 8 pentru fiecare cabinet, o cantitate insuficientă, spun medicii de familie, care au pe liste mii de bolnavi.

Vin, întreabă, dar nu pot fi imunizaţi decât dacă fac parte din categoria persoanelor cu risc ridicat de îmbolnavire şi dacă au noroc. Asta speră şi Alexandra Ionaşcu, care întreabă zilnic la cabinet când îşi poate face vaccinul.

''Trec peste el dacă nu reuşesc să îl fac.

-Aţi fi dispusă să îl cumpăraţi?

-Dacă ar fi nevoie, da, cumperi.'', a spus Alexandra Ionaşcu, pacient.

Speranţa că va fi imunizat gratuit şi-a pierdut-o însă Constantin Florea. Până acum, s-a vaccinat în fiecare an.

''-Credeţi că mai prindeţi să faceţi accidentul antigripal?

-Nu ştiu, cu temere, dacă sunt atâtea de puţine, nu cred, s-ar putea nu dacă sunt numai puţine. Sunt 8 doze, nu se poate, e aproape aberant!'', a precizat Constantin Florea, pacient.

Și alţi pacienţi sunt nemulţumiţi că depinde de noroc să îşi facă vaccinul.

Regula primul venit, primul servit funcţionează în majoritatea cabinetelor. Medicii sunt nemulţumiţi pentru că au pe liste sute de bolnavi care trebuie vaccinaţi.

''Mie mi-ar trebui cel puţin 200-300 de doze şi în loc de astea am primit 8 doze, vă daţi seama că probabil o să dau la primii 8 din categoriile care se încadrează, primii 8 care ajung la cabinet, după care am să le indic pacienţilor să le cumpere din farmacii.'', a explicat Cristi Săndulescu, medic de familie.

În acest caz vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire: copiii, bătrânii şi persoanele cu boli cronice. În total, 70.000 de doze ar fi necesare.

''Sunt doze care sunt cumpărate, nu aş putea să dau o opinie de ce aşa puţine, să sperăm că în tranşele următoare vor fi ceva mai multe care să mulţumeacsă pe toată lumea.'', a declarat Narciza Dinică, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.

Cei care vor să se vaccineze pe cont propriu, îl găsesc în farmacii, la preţul de 30 de lei.

''În ultimul timp, au început să vină din ce în ce mai mulţi pacienţi, noi am încercat să îi ajutăm cât am putut de mult, în medie 2,3 pacienţi pe zi''., Sabina Mincă, farmacist.

Într-o singură săptămână, Direcţia de Sănătate Publică Dolj a înregistrat peste 1700 de cazuri de viroze respiratorii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri