Sari la conținut

Veteran de război, sărbătorit la 104 ani. Titu Stoicheci s-a născut în comuna Husnicioara, județul Mehedinți

Avea 7 ani la Marea Unire, a scăpat din bătălia de la Stalingrad şi şi-a dedicat viaţa Jandarmeriei. Generalul în retragere, Titu Stoicheci a fost sărbătorit astăzi de jandarmii doljeni la împlinirea vârstei de 104 ani. Şi totusi nu este cel mai longeviv jadarm din ţară. Mai are un coleg, cu câteva luni mai în vârstă, la Arad.

Lucid, curios şi foarte bucuros de întâlnirea cu tinerii jandarmi, generalul Stoicheci a răspuns la întrebările tuturor. Toată lumea a vrut să ştie care e secretul longevităţii.

„Omul îşi conduce sănătatea şi aici stă secretul, la sănătate. Cum o conduce fiecare...", a spus Titu Stoicheci.

Titus Stoicheci, s-a născut în comuna Husnicioara, județul Mehedinți, pe 9 ianuarie. A fost pe frontul rusesc în al Doilea Război Mondial. A reuşit să scape viu şi s-a întors în ţară, ca jandarm. Pasiunea pentru arme nu i-a dispărut nici acum.

„După mine, apărarea antirachetă ... astea sunt poveşti ... nu există", a mai declarat Titu Stoicheci.

Sala de festivităţi a Jandarmeriei Dolj s-a umplut până la refuz. Zeci de tineri jandarmi au venit să cunoască o legendă vie a armei.

„Faptul că avem lângă noi un exemplu viu a ceea ce s-a petrecut în cea de-a doua conflagraţie mondială, ne bucură şi ne onorează."

„Este o onoare pentru noi, ca colegi, să avem în oraş şi în regiunea noastră, un om de asemenea valoare. Aţi văzut, la 104 ani, să ai o dicţie de nota zece, o cultură generală, un ostaş foarte priceput, a condus o subunitate.", a precizat un jandarm.

Pe 1 Decembrie 2013, Titu Stoicheci a fost avansat la gradul de general de brigadă cu o stea, în retragere, primind astfel, recunoașterea națională şi onoruri.