BRĂILA. Și-a transformat casa în muzeu de etnografie

Data publicării:
muzeu etno brr

În locuința domnului Neculai, timpul capătă o altă dimensiune. Război de țesut, ii autentice, mileuri, etamină, cuverturi și carpete vechi de aproape 200 de ani, toate și-au găsit un loc între pereții acestei case, care, în numai doi ani, a fost trasformată în muzeu.

Neculai Zotoi - proprietar: "Piesa de rezistență a acestei expoziții este acest covor, de aproape 200 de ani, moștenire în familia soției, motivele sunt geometrice, culorile sunt naturale. Pe perete, avem şase tablouri cusute cu mătase pe etamină, ele au între 60 și 80 de ani. Sunt motive din comună".

Deși spune că a primit o ofertă mai mult decât generoasă pentru una dintre piesele din muzeu, acesta nu a fost tentat să vândă. Dar nu pentru că nu duce grija zilei de mâine, ci pentru că vrea să ducă arta meșteșugului mai departe.

Neculai Zotoi - proprietar: "Intenționez ca pe parcurs, cu sprijinul femeilor bătrâne să facem ateliere ca să învățăm cele patru lucrări: țesut, brodat, împletit, cusut".

Cu banii câștigați, Neculai vrea să ajute copiii sărmani din localitate cu rezultate bune la învățătură. Până atunci, însă, fostul dascăl vrea să le predea elevilor o mică lecție de istorie în cel de-al doilea muzeu, pe care l-a amenajat chiar în casa părintească.

Neculai Zotoi - proprietar: "Suntem deja în al doilea muzeu. O expoziție permanentă închinată unui om care s-a născut aici, în comună, în 1905, în comuna Cioara Radu Vodă, azi, sat component al comunei Bărăganu, și anume Valeriu Dinu".

Un jurist, filosof, economist și ecologist îndrăgit de Neculai pentru activitatea sa științifică și publicistică.

Neculai Zotoi - proprietar: "Eu zic că și aici și acolo am făcut două lucruri bune care vor dăinui, măcar cât voi trăi eu".

O părere împărtășită atât de localnici cât și de autoritățile din comună.

Victor Bivolaru - primar comuna Bărăganu: "Ne bucurăm nespus de mult pentru înființarea celor două muzee. Ca și puncte de atracție în comuna Bărăganu, ele în momentul de față, o să fie pe primul loc. Alte puncte de atracție turistică nu avem".

Cu toate că are o colecție impresionantă de obiecte etnografice, dar și de cărți cu și despre publicistul Valeriu Dinu, brăileanul nu se oprește aici.

Reporter: Ana-Maria Dobre
Operator: Luigi David

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri