Sari la conținut

CFR nu acordă despăgubiri pentru întârzieri

Iuliana Chitic - reporter Digi24 Galaţi: "În orice stat european călătorii sunt îndreptăţiţi să primească despăgubiri atunci când trenurile întârzie ori sunt anulate. Pentru români, însă, aceste drepturi sunt şterse cu buretele de executivul de la Bucureşti".

Guvernul a amânat, cu cinci ani, adoptarea unei astfel de hotărâri, până în decembrie 2019 cu menţiunea că acordarea despăgubirilor ar crea pagube semnificative pentru CFR. În această situaţie, călătorilor nu le rămâne decât să se accepte ... întârzierile.

"Am stat în tren şi două ore şi ceva, era rapid care e internaţional şi acela, două ore şi ceva întârziere. Abia am reuşit, în Bucureşti, să nu mai plătesc locul încă o dată. Normal trebuia ca peste două ore, scrie în mersul trenurilor, să suporte cheltuiala, dar asta este" a spus un călător.

"Mi se pare normal să se acorde despăgubire dacă nu se respectă condiţiile pentru că şi noi plătim un preţ pentru aceste condiţii. Atâta timp cât plătim mi se pare normal să se respecte de ambele părţi condiţiile" a declarat alt gălăţean.

"Trăim în România, nu cred că se poate aşa ceva, să ne despăgubească. Dacă s-ar despăgubi absolut toate întârzierile, nu ştiu ce să zic, e aproape imposibil să se facă lucrul acesta" a mai spus un localnic.

Nu este prima dată când se amână această prevedere. România a obţinut, în 2009, o derogare până pe 3 decembie 2014 tot din cauza stării deficitare a infrastructurii feroviare.

Reporter: Iuliana Chitic

Operator: Liviu Hagiu