Fântâni contaminate cu nitraţi

Data publicării:
fantani nitrati

În localitatea Cuca, fântânile contaminate cu nitraţi şi nitriţi au fost inscripţionate cu litera N. Cu toate acestea, sunt săteni care beau zilnic apă de aici, fără să conştientizeze pericolul la care se expun.

Ariclea Nedelcu, localnic Cuca: "E sălcie, e sălcie apa, dar ... Primăria, da sau de la dispensar să vină cineva să dezinfecteze. Nu a venit nimeni".

"Are tot felul de mizerii în ea. Ia uite, ia uite. Ne este teamă să bem de aici" declară alt sătean.

Alt sat, aceeaşi situaţie. Deşi primesc apă prin sistem centralizat de aproape doi ani, cei mai mulţi dintre săteni preferă să consume apă de la fântânile din curte pentru că aşa s-au obişnuit.

Calinţa Seranficeanu, locanic Tămăoani: "De aici am tot luat toată viaţa. Şi noi nu ştim, ne dor rinichii sau ceva, dar nu ştim dacă e de la apă".

În unele fântâni bălteşte apă cu dejecţii, însă cu toate acestea oamenii spun că este bună.

"O iarbă verde creşte pe ea, ca şi cum ar fi de pe canale, unde sunt dale din astea. A apa e destul de bună" este de părere un localnic.

în ultimele două luni, Direcţia de Sănătate Publică a recoltat 143 de probe din fântânile din judeţul Galaţi, iar în peste 80 de cazuri au fost depăşite limitele normale de nitraţi şi amoniac.

Liliana Moise, director DSP Galaţi: "Din aceste probe 87 au fost necorespunzătoare chimic prin depăşiri ai indicatorilor nitriţi şi nitraţi şi 90 au fost necorespunzătoare bacteriologic".

Apa care conţine nitriţi şi nitraţi nu este potabilă nici măcar după fierbere, avertizează medicii.

Liliana Moise, director DSP Galaţi: "Nu exsită o soluţie de combaterea contaminării cu nitraţi a pei decât prin schimbarea sursei de apă".

Medicii spun că apa din fântânile contaminate cu nitriţi poate fi fatală copiilor sub 3 ani şi femeilor gravide. Peste 30% din populaţia judeţului Galaţi îşi asigură apa de băut din fântâni şi puţuri.

reporter: Cornelia Mazilu
operator: Luigi David

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri