Sari la conținut

În frig, din cauza datoriilor

27 de asociaţii de proproietari din Galaţi cu datorii istorice la încălzire au fost deconectate de la sistemul centralizat.

În ultimele două zile, societatea edilitară Apaterm a demarat o amplă campanie de debranşare a asociaţiilor de locatari cu datorii mari şi vechi.

Mihai Costache - purtător de cuvânt Apaterm Galaţi: "Deja, la mijlocul săptămânii au fost blindate două loturi de asociaţii cu datorii mari şi plăţi mici sau chiar deloc în cursul lunii ianuarie, aproape 15 asociaţii. Vom mai avea încă 30 de asociaţii pe care le vom blinda în cursul zilei de astăzi şi, probabil, şi mâine. Avem asociaţii care, din cele blindate, a căror cea mai veche factură neplătită acum este din luna decembrie 2006, sau ianuarie 2009, sau noiembrie 2008".

Cei care conduc asociaţiile de proprietari spun că au fost avertizaţi de multă vreme că ar putea rămâne fără căldură, dar nu au putut convinge până acum oamenii să îşi plătească facturile şi datoriile la întreţinere.

Gina Costin - administrator asociaţie de proprietari: "Sunt datorii mari. Dar am oameni în asociaţie care nu pot plăti. Sunt oameni cu boli psihice, au cancer. Nu au de unde plăti. Mai multe asociaţii am fost avertizate din decembrie că se va opri dacă nu vom plăti. Dar s-a tot lungit, s-a tot lungit până am ajuns în situaţia asta".

În blocurile rămase acum fără căldură trăiesc şi oameni care şi-au plătit cheltuielile lună de lună. Ei suferă însă din cauza vecinilor care nu au fost la fel de conştiincioşi.

"Spuneţi cum pot eu să stau fără căldură care am plătit la zero, sunt la zero. Uitaţi, păi nu înseamnă că asta e bătaie de joc?" spune un bun platnic.

"Părerea mea, ar trebui să le blindeze caloriferele la cei care sunt răi-platnici. Nu ar fi corect aşa?" declară alt bun platnic.

Datornicii spun că sunt copleşiţi de cheltuieli şi că au alte priorităţi decât achitarea lunară a facturilor pentru încălzire.

"Prea multe datorii acumulate şi asta este. Sunt mari, cheltuielile sunt multe, copii... Şi zi de zi viaţa cotidiană ne cere foarte mult. Chiar dacă muncim şi avem servici, mai mult de atât nu se poate" spune un bun platnic.

În acest moment, Apaterm are de încasat de la gălăţeni datorii şi penalităţi de peste 150 de milioane de lei.

Nu este pentru prima dată când societatea recurge la o astfel de măsură pentru a recupera debitele.

În luna decembrie a anului trecut Apaterm a blindat 11 asociaţii datornice, dar furnizarea căldurii a fost reluată în preajma sărbătorilor de iarnă.

reporter: Tudor Neacşu
operator: Gelu Mormoloc