Sari la conținut

Latertest, o producţie gălăţeană

LATERTEST! Aşa se numeşte dispozitivul de măsurat lateralitatea, pus la punct de patru profesori din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos" din Galaţi.

Claudiu Mereuţă, profesor Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport: "Ideea a plecat din dorinţa de a face ceva pentru a îmbunătăţi lateralitatea individului, de stânga sau de dreapta. Am creat acest dispozitiv care ia în calcul viteza de reacţie musculară, ochi, braţ".

Softul care stă la baza aparatului este unic în lume, iar invenţia este acum în curs de brevetare.

Daniel Ganea, asistent Facultatea de Inginerie: "Programul acesta trimite nişte semnale microcontrolului, preia timpi şi de acolo putem determina procente de reuşită pe baza stimulilor vizuali".

Ideea aparatului este preluată din Anglia. Obiectivul dispozitivului a fost schimbat însă şi adaptat, în funcţie de nevoile profesorilor gălăţeni.

Claudiu Mereuţă, profesor Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport: "Foarte util în jocurile sportive care implică jocurile de braţe, pe de altă parte recuperarea medicală, în urma unor afecţiuni".

Aparatul a fost testat şi de studenţii de la Facultatea de Sport, care au fost surprinşi de rezultatele testului.

"A fost mai greu decât mă aşteptam. A fost destul de solicitant, dar foarte interesant" spune un student.

"Am aflat, la fel ca şi colegele mele că nu am un coeficient bun pe partea stângă. Nu m-a surprins, sunt dreptace, dar cu antrenament reuşesc să echilibrez situaţia" declară alt tânăr.

Profesorii gălăţeni vor să realizeze şi un dispozitiv de dimensiuni reduse, care să poată fi folosit de copii.

Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Luigi David

Editor web: Dana Costache