Szijjarto: „Geopolitica nu poate avea nimic de-a face cu sportul. Jocurile Olimpice de la Paris ar putea fi un pas spre pace”

Data publicării:
Peter Szijjarto
„Cred că gravitatea situaţiei actuale este demonstrată de faptul că lumea sportului a devenit şi ea complet impregnată de geopolitică, de o abordare ideologică”, a spus Peter Szijjarto.

Geopolitica nu poate avea nimic de-a face cu sportul, iar pedepsirea sportivilor din astfel de motive este inacceptabilă, precum şi sugestia ca sportivilor unei naţiuni să nu li se permită să participe la Jocurile Olimpice, a declarat vineri, la Budapesta, ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior din Ungaria, Peter Szijjarto, potrivit News.ro.

Potrivit unui comunicat emis de Ministerului Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, ministrul a participat la conferinţa profesională „Ştiinţa sportului şi inovaţia” unde, în primul rând, a regretat faptul că ameninţarea războiului din Ucraina, psihoza războiului au pătruns acum în domenii ale vieţii în care nu ar fi trebuit să pătrundă, făcând situaţia şi mai disperată.

„Ne amintim de acest rol al Jocurilor Olimpice necontestat de nimeni, rolul de consolidator al păcii. Ne amintim de sportivi din ţări aflate în conflict, care, după un meci sau o competiţie, se îmbrăţişează în arenă sau pe teren. Şi cred că gravitatea situaţiei actuale este demonstrată de faptul că lumea sportului a devenit şi ea complet impregnată de geopolitică, de o abordare ideologică”, a spus ministrul.

„Dacă se ridică ideea de a nu permite sportivilor unei naţiuni să concureze la Jocurile Olimpice, cred că am ajuns foarte jos”, a mai spus el, adăugând că el, personal, s-a opus excluderii sportivilor ruşi sub acuzaţia de dopaj cu mult înaintea războiului.

El a precizat că, bineînţeles, nu militează în favoarea dopajului, ci împotriva principiului vinovăţiei colective, deoarece vinovaţii trebuie într-adevăr să fie pedepsiţi, dar din cauza lor nu trebuie stigmatizaţi toţi sportivii unei naţiuni.

„Consider că pedepsirea sportivilor din motive geopolitice şi obligarea lor să facă declaraţii politice sunt inacceptabile”, a spus el, conform MTI.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri