Sari la conținut

Legi împotriva bun platnicilor

35 de asociaţii de proprietari au rămas în ultimele zile fără apă rece. Datoriile lor ajung la 9.300.000 de lei. Grav este că printre cei care nu au apă de consum se află şi gălăţeni bun platnici.

Jenica Calotă, locatar: "Suntem un efectiv de opt familii, care ne-am separat cu apa, ne-am montat un distribuitor. Ne-am gospodărit. Timp de un an de zile, există două vane, vana celor datornici şi vana noastră".

Toţi se tem acum ca zona să nu ajungă focar de infecţie. Oamenii cară apă de la biserica de peste drum pentru că nu le-a fost pusă la dispoziţie nici măcar o cisternă cu apă.

Jenica Calotă, locatar: "Îmi spăl vasele, apa de la vase mi-o opresc pentru WC. Nu irosesc nicio cană de apă. Absolut nimic".

Cum de au ajuns în această situaţie, chiar şi cei cu branşamente individuale, recomandate chiar de către cei de la Apă Canal?

Pentru că plata consumului s-a făcut prin intermediul asociaţiei şi nu direct la Apă Canal, furnizorul de apă potabilă. Iar în final, plăţile nu au fost suficiente.

Cornelia Arnăut, purtător de cuvânt Apă Canal: "Asociaţia ar fi trebuit să ia măsuri de blindare a instalaţiei vechi din bloc, la care au rămas alimentaţi cei cu datorii şi în felul acesta factura Apă Canal s-ar fi emis numai pentru consumatorii racordaţi în acel distribuitor, deci pentru cei care plătesc".

Administratorii asociaţiilor declară că toţi banii încasaţi de la bun platnici au ajuns unde trebuie. Însă sumele au fost insuficiente, comparativ cu datoriile restanţierilor.

Nataliţa Bucuriana, administrator asociaţie: "Nu s-a respectat acel angajament. Am plătit în funcţie de încasări, dar am plătit".

Locatarii vor să încheie contracte individuale direct cu Apă Canal. Până în 2012, când astfel de contracte au devenit ilegale, 9.000 de gălăţeni au reuşit să beneficieze de ele.

Dumitru Cioclu, locatar: "Noi dorim contracte individuale cu Apă Canal. Vrem să fim bun-platnici la Apă Canal, să nu se mai plimbe banii. De la asociaţie ori ajung la Apă Canal ori nu ajung".

În prezent, Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice interzice astfel de contracte individuale.

În schimb, acordă posibilitatea încheierii unei convenţii de facturare individuale, dar asta doar dacă asociaţia nu are datorii şi toţi locatarii să aibă instalaţii separate. Factura vine direct către consumator, dar şi de această dată contractul este cu asociaţia.

Apă Canal are de încasat de la asociaţiile gălăţene aproape 14 milioane de lei.

Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Bogdan Cazacu