Sari la conținut

Locuinţele ANL din cartierul Dimtrie Cantemir nu pot fi vândute

Georgiana Ciurea, reporter Digi24 Galaţi: "Aici se despart cele două judeţe şi de aici începe războiul cu birocraţia al oamenilor din cartierul Dimitrie Cantemir, cetăţeni care locuiesc în două judeţe şi de fapt în niciunul".

Povestea cartierului Dimitrie Cantemir a început pe vremea Guvernului Năstase, în 2002, când prin Hotărâre de Guvern, Consiliul Local Galaţi a primit în proprietate 1.000 de ha de teren de pe teritoriul judeţului Brăila, în scopul construirii de locuinţe sociale.

Aurel Simionescu, primar Brăila: "De atunci au curs tot felul de întâlniri, discuţii, chiar procese la un moment dat. Din ceea ce ştiu eu astăzi situaţia tot nu este clarificată din punct de vedere al domiciliului persoanelor respective".

Această incertitudine are şi astăzi repercusiuni asupra chiriaşilor din zonă. Acum, când locuinţele ANL sunt scoase la vânzare de Primărie, cartierul Dimitrie Cantemir este tăiat din start de pe listă.

Emanuela Turcu, purtător de cuvânt Primăria Galaţi: "Este un teren care aparţine din punct de vedere al administrării şi amenajării teritoriale judeţului Brăila, dar el este în administrarea municipiului Galaţi. Şi până când nu definitivăm acest regim juridic al terenurilor nu putem întocmi celelalte documente respectiv documentaţia cadastrală".

Mihaela Vrabie stă în cartierul Dimitrie Cantemir de 7 ani, împreună cu soţul şi băieţelul de 12 ani. A avut problemele încă de când s-a mutat, atunci când nici măcar nu aveau buletine de Galaţi.

Mihaela Vrabie, chiriaş ANL: "Noi eram consideraţi că stăm în Vădeni de fapt, nu în Galaţi, dar au reuşit cei de la evidenţa populaţiei să facă o buclă şi să avem buletine de judeţul Galaţi".

Simona Drăghincescu, consilier local Brăila: "Eu nu ştiu cum s-a ajuns ca acei oameni să aibă buletine de Galaţi pentru simplu motiv că terenul pe care s-a construit este în administrarea Galaţiului pe teritoriul judeţului Brăila".

Gălăţenii nu au nici măcar curajul să viseze la achiziţionarea actualei locuinţe.

"Aşa cum ştiţi s-au cam certat Galaţiul şi Brăila pe aceste terenuri şi nu e cert nimic. În cazul în care l-ar scoate, da, m-ar interesa" a spun un locatar ANL.

Vânzările ANL vor avea loc în două cartiere din Galaţi, iar banii încasaţi vor merge la Ministerul Dezvoltării, în proporţie de 99%.

Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Liviu Hagiu 

Editor web: Dana Costache

Pe aceeași temă