Sari la conținut

Mai mulţi donatori în preajma sărbătorilor

Apropierea sărbătorilor de iarnă aglomerează din ce în ce mai mult holurile Centrului de Transfuzii din Galaţi. Cu doar două zile înainte de Crăciun, zeci de persoane au venit să doneze sânge pentru a salva viaţa altor persoane, dar şi pentru a primi cele şapte tichete de masă în valoare totală de 63 de lei.

Pe Constantin Iordache l-am întâlnit pe holul Centrului de Transfuzii, în timp ce aştepta să-i vină rândul să doneze. Bărbatul este şomer, iar bonurile de masă pe care le primeşte sunt mai mult decât binevenite.

Constantin Iordache, donator: "Am venit să donez sânge din cauza banilor, lipsa banilor. Ce vă veţi cumpăra din cele 6 bonuri? De-ale mâncării. Un pic de carne, cum e acum de Crăciun, un pic de cartofi. Asta e."

"Ar fi o dată bonificaţie care ştim că este dublă. Sunt bonurile de masă, sunt liberele de la muncă. De Crăciun o să luăm strictul necesar în casă, o sticlă de ulei, un pachet de zahăr, de făină" a spus un donator.

Mulţi dintre cei care aşteptau la rând sunt clienţi fideli, care vin, periodic, să doneze. Pe lângă tichetele de masă, oamenii mai primesc o zi liberă de la serviciu, un set de analize gratuite şi 50% reducere la transportul în comun pentru o lună.

"Eu donez din trei în trei luni. Uitaţi carnetul. Sunteţi client vechi? Vechi tare. Am 42 de donări" a spus un alt donator.

Camelia Stoichicescu, director Centrul de Transfuzii Galaţi: "De la o medie de 60 -70 sunt peste o sută de câteva zile. Care ar fi cauza? Cred că spiritul sărbătorilor. Întotdeauna la noi la Centru s-a constatat o creştere a numărului de donatori în perioada sărbătorilor."

Persoanele care doresc să doneze sânge trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 55 de ani, să aibă o stare de sănătate bună, să nu aibă boli cardiace sau boli transmisibile.

Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Bogdan Cazacu