Sari la conținut

Master unic în România

Masteratul de Teatru Muzical din cadrul Facultăţii de Arte din Galaţi a început în anul 2012, după ce reprezentanţii Universităţii „Dunărea de Jos" din Galaţi au încheiat o colaborare cu cei de Academia Centrală de Dramă din Beijing.

Prof. Corneliu Dumitriu, coordonator proiect: „Este un masterat unic în România şi unic în sud-estul Europei de teatru muzical. Structura lui este construită pe trei semestre în România şi un semestru integral la Beijing."

Dacă la început totul părea să se limiteze doar la parteneriatul cu China, pe parcurs studentii au fost instruiţi şi de profesori din Anglia, iar săptămâna aceasta doi profesori de la Colegiul Norvegian de Teatru Muzical din Oslo au venit la Galaţi.

Elena Belciu, masterandă Facultatea de Arte Galaţi: „Stiluri de actorie, stiluri de a intra pe scenă, stiluri de a prezenta un spectacol. A fost extraordinar pentru noi. Practic am făcut un semestru de studii într-o săptămână."

Prof. Corneliu Dumitriu, coordonator proiect: „Încercăm să clădim, să pregătim o generaţie de actori, care să poată lansa un repertoriu în România, de teatru muzical, tip Broadway."

După o săptămână de muncă intensă, tinerii au reuşit să pregătească un spectacol cu scene din musicalul „Oklahoma".

Iar profesorii norvegieni au fost foarte mulţumiţi de rezultat.

Hildegunn Pettersen, soprană la Opera din Oslo: „Nu a fost greu să lucrez cu ei, pentru că sunt muncitori. Dar sunt la nivele diferite. Unii dintre ei trebuie să lucreze mai mult la muzică, iar alţii trebuie să lucreze mai mult la actorie."

Vladimir Bouchler, profesor actorie Colegiul Norvegian de Teatru Muzical: „A fost distractiv pentru că ei sunt foarte tineri, sunt plini de energie şi vor să înveţe. Şi mi-au dat şi mie multă energie. Ei s-au descurcat foarte bine. Au muncit foarte mult, până târziu în noapte."

Şi pentru că îşi doresc foarte mult să evolueze, reprezentanţii Universităţii „Dunărea de Jos" din Galaţi au şi alte planuri pentru masteranzii de la Facultatea de Arte.

După China, Anglia şi Norvegia, tinerii gălăţeni vor învăţa actorie şi de la cei mai mari producători de piese de pe Broadway din America.

Reporter: Mihaela Brazdeş

Operator: Ionuţ Mocanu