Sari la conținut

Modernizarea străzilor, moartea afacerilor

Cine vrea să ajungă pe strada Traian, în zona pieţei, nu poate face acest lucru. Şoseaua este blocată din toate direcţiile.

Situaţie confirmată şi de primărie, printr-un panou montat în zona respectivă. Aceste restricţii omoară micile afaceri de la parter de bloc. În magazine bate vântul.

Ion Mocanu, patron: "Mai ales de anul trecut, când a început în mai - iunie, s-a dus totul la vale. Rupere de nori. Să stai o zi întreagă şi să faci vânzarea pe care o faci, nu cred că se merită să plăteşti şi chirie şi impozite. Hai să ne uităm la ceas, cât e ora..eu nu am vândut nimic astăzi".

Mocanu Ion este patronul şi totodată singurul angajat al unei firme care face comerţ cu geamuri. Nici nu mai ştie când a văzut ultimul client în magazinul lui. La câţiva paşi distanţă de el, găsim un magazin cu piese auto. Înăuntru, pustiu.

Gabriel Gugoaşă, patron: "Din discuţiile cu contabilul şi din ce am sesizat, fiind singurul angajat al acestei firme, datorită dificultăţilor nu mi-am permis să mai ţin niciun nagajat, preconizez că mi-au scăzut afacerile cu 40 la sută. Cifra de afaceri cu 40 la sută".

Ei sunt doi dintre patronii care încă mai rezistă. Alţii au renunţat şi au plecat.

Adrian Obreja, reporter Digi24: "Unele societăţi nu au mai rezistat din cauza lipsei de clienţi şi au închis sediile. Spre exemplu, pe acest magazin apare un afiş prin care clienţii sunt anunţaţi că: începând de astăzi, locaţia se mută pe strada Siderurgiştilor. O zonă intens circulată, care nu are restricţii de trafic".

Nemulţumiţi că le mor afacerile, unii patroni au cerut primăriei să le eşaloneze impozitul anual în funcţie de încasări. Dar răspunsul oficial a fost negativ. Motiv pentru care trebuie să rabde până când strada va fi redeschisă.

Silviu Bacalum, purtător de cuvânt Primăria Galaţi: "Încă nu am văzut reclamaţia. Ceea ce pot să vă spun e că lucrările au început în septembrie, vor fi finalizate în august. E o etapă de modernizare a oraşului. Sunt convins că ulterior vor avea un vad mult mai bun decât acum".

Astăzi, pe acel segment de stradă nu se afla niciun muncitor, lucru care îi nemulţumeşte şi mai mult pe comercianţi. Motiv pentru care unii sunt hotărâţi să dea primăria în judecată.

Reporter: Adrian Obreja
Operator: Bogdan Cazacu