Pacienţi îmbolnăviţi în spitale

Data publicării:
tomberoane spital

Viorel Cristian a fost operat la fiere pe data de 9 martie. După intervenţie a fost externat, iar o lună mai târziu a revenit la spital pentru că simţea foarte rău.

Medicii de la Galaţi nu au putut stabili cauzele, motiv pentru care familia a plecat cu el la Bucureşti. Când a ajuns la Spitalul Fundeni, medicii de acolo au intrat în alertă.

Maria Cristian - soţia decedatului: "Doctoriţa de la Fundeni ne-a spus că-i luată de aici, de la..probabil da la operaţie. De la Spitalul de Urgenţă din Galaţi? Da, da".

Gălăţeanul a fost transferat la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş, unde a şi decedat pe data de 10 mai.

Gabriel Cristian - fiul decedatului: "Ne-au spus că mereu vin pacienţi de la Galaţi, de la Spitalul Judeţean, cu bacteria aceasta la ei. Ceea ce e un pericol şi pentru Spitalul Fundeni. Imediat ne-a dat afară din salon a doua zi şi pe toţi pacienţii şi au dezinfectat acolo".

Rudele pacientului decedat acuză reprezentanţii Spitalului Judeţean Galaţi că le-a fost ascunsă existenţa infecţiei intraspitaliceşti.

Mihaela Debita - manager Spitalul Judeţean Galaţi: "Orice supoziţie se analizează pe cale legală şi calea legală este reprezentată de Colegiul Medicilor atunci când se întrunesc condiţiile legale".

Aurel Nechita - preşedinte Colegiul Medicilor Galaţi: "În timp ce americanii raportează toate infecţiile interioare şi iau măsurile corespunzătoare pentru a limita efectele, care uneori se termină cu decesul unor pacineţi, la noi în România de multe ori nu se raportează şi bineînţeles că nu se iau măsurile corespunzătoare şi bineînţeles că se întâmplă ceea ce se întâmplă".

Direcţia de Sănătate Publică va demara o anchetă în acest caz.

Valentin Boldea - medic DSP Galaţi: "Vom trimite o echipă de control pentru prelevarea de probe din sectoarele vulnerabile: bloc operator, terapie intensivă, pentru stabilirea încărcăturii microbiene din aceste secţii".

În ultimii trei ani, în spitalele din Galaţi s-au înregistrat 336 de cazuri de infecţii intraspitaliceşti.

Numai în 2014 au fost 171 de îmbolnăviri în timpul internării. Iar igiena precară este principalul factor de apariţie al acestor infecţii.

Lucru semnalat şi de inspectorii sanitari în urma unor controale efectuate la începutul anului. Toate cele 8 unităţi medicale publice din Galaţi stau prost la acest capitol.

Reporter: Adrian Obreja
Operatori: Dan Lare, Marian Munteanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri