Pericolul de pe tarabă. Ochelarii de vedere cumpăraţi din pieţe sunt un real pericol pentru ochi

Data publicării:
ochelari taraba1

Consultaţiile oftalmologice din piaţă se desfăşoară cu ajutorul comercianţilor care îi consiliează pe clienţi.

Şi clientul încearcă până crede că şi-a găsit perechea potrivită, mai ales că oferta este variată.

Totul în schimbul a 10-25 de lei. Cei care cumpără ochelari de vedere de pe tarabă încearcă să facă economie.

"Vin oameni care nu au bani. Ăştia sunt mai ieftini pe piaţă aici. Şi cei care au dioptria la fel la ambii ochi pot folosi din aceştia mai ieftini până îşi fac la doctor. Sunt şi de sticlă, sunt şi de plastic. Am şi pentru televizor şi pentru calculatoare, am multe" spune un comerciant.

"Am cumpărat, dar n-aş mai cumpăra. S-a întâmplat că după o perioadă am văzut mai prost. Atunci am cumpărat din economie, sunt scumpi în oraş" a declarat un cumpărător.

Adevăratul preţ pe care îl plătesc este, însă, vederea.

Didina Baicu - optometrist: "Ca şi riscuri, îşi deteriorează în timp vederea, datorită faptului că nu se priveşte prin centrul optic. Ca şi complicaţii pot apărea dureri de cap, usturimi, lăcrimare, ochi înroşiţi".

Oftalmologii spun că lentila ochelarilor de pe tarabă nu este o lentilă optică, iar calitatea materialelor este una îndoielnică. De aceea, purtarea unor astfel de ochelari poate duce la complicaţii. Aşa că recomandă un consult de specialitate care să stabilească dioptriile potrivite fiecărei afecţiuni.

Didina Baicu - optometrist: "În practica de zi cu zi, ne întâlnim cu pacienţi care au, jumătate dintre ei, aceeaşi dioptrie la ambii ochi, jumătate au dioptrii diferite sau dioptrii combinate, sferocilindrice. Nu mai vorbim de distanţa interpupilară care, fiecare pacient o are diferită".

O consultaţie la medicul oftalmolog costă între 40 şi 50 de lei. Iar preţurile pentru o pereche de ochelari se încadrează între 150 şi 1.000 de lei.

Reporter: Iuliana Chitic
Operator: Luigi David

Editor web: Dana Costache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri