Atentatorul, internat de nouă ori la psihiatrie

Data publicării:
atentator

Bărbatul suferă de schizofrenie și trebuia să urmeze un tratament strict. Pentru că spitalul Socola nu-și permite să țină astfel de pacienți pe termen nelimitat, responsabilitatea de a urma prescpriția medicului  cu rigurozitate a căzut în sarcina familiei.

”Spitalele de Psihiatrie nu sunt lagăre de concentrare a bolnavilor. Medicul curant îi dă un tratament. În momentul în care pacientul nu ia acest tratament ori se ajunge la sinucideri, ori la crimă, ori la acțiuni de genul acesta,” a declarat Lucian Burlea, managerul Spitalului de Psihiatrie Socola Iaşi

 Vecinii spun că bărbatul locuia singur şi că uneori mai închiria apartamentul.

„E un pic ciudat, adică nu ai cu cine discuta treburi mai serioase, El are mintea lui dusă. Se purta cu plete, cu îmbrăcăminte neadecvată. Toată lumea se mira. Singurii care veneau erau părinţii,” povestește unul dintre vecini.

 Cazul atentatorului de la Universitatea Al. I. Cuza  aduce în atenție  o gravă problemă cu care se confruntă Iașiul.

„Avem în evidenţă foarte multe cazuri, peste 1100 de cazuri în 2013 internate, dintre care peste 300 sunt internate în Urgenţe. Ori o problemă de sistem în România la momentul dat este chiar recunoaşterea urgenţei în Psihiatrie. Şi acesta este un caz grav de urgenţă în psihiatrie,” a mai declarat Lucian Burlea.

Periculozitatea la pacienţii psihotici, la pacienţii schizofrenici este foarte imprevizibilă. Nu există un indicator de predictibilitate FLASH astfel încât să ne dăm seama. Sunt multi schizofrenici, la care primul debun psihotic se iniţiază cu un act de mare violenţă,” a declarat Ovidiu Alexinschi, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Psihiatrie Socola. 

Pentru ca acești bolnavi să fie internați și să fie supravegheați permanent de medici, ar fi nevoie de noi prevederi legale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri