Sari la conținut
News Alert

Bani de la Fondul de Mediu. Cinci comune din Iași vor primi 20 de milioane de lei, de anul viitor

Cinci localități din Iași vor împărți cele 20 de milioane de lei de la Guvern. Comuna Movileni va primi aproape 3.000.000 de lei, iar până la finalul anului 2019 trebuie să împădurească câteva zeci de hectare de teren.

“Este un proiect multianual pentru o suprafață de 57 de hectare în comuna Movileni unde avem o suprafață foarte mică de pădure la momentul acesta, dar avem posibilități de împădurire în anii viitori. Este zonă cu risc, un teren mai neproductiv,” a explicat Cristian Râmbu, primarul comunei Movileni.

Aducțiuni cu apă și canalizări vor fi făcute în Țibănești, Cucuteni, Horlești și Golăești. Primăriile trebuie să găsească bani pentru a asigura cofinanțarea de 25% din valoarea proiectului.

“Banii din bugetul local, din cei 20% veniți de la Consiliul Județean și vom apela la un credit. Noi am mai trecut prin asememea experiență, am mai avut proiecte europene la care a trebuit să asigurăm cofinanțare. Este greu, dar nu imposibil,” a spus Mihai Bâzdagă, primarul comunei Golăești.

În toate cazurile, lucrările trebuie finalizate până la șfârșitul lui 2015. Adrian Gearâp, președintele Administrației Fondului de Mediu: “România și-a asumat o țintă, până în 2018 să atingă o valoare de 80% la nivelul întregii țări de apă și canalizare:”

“Fondurile sunt prevăzute pe următorul an, până la sfârșitul anului viitor ar trebui să fie integral finalizate și plătite aceste obiective,” a declarat Dan Cârlan, prefectul județului Iași.

În prezent, dintre cele 93 de comune din județul Iași doar 27 au canalizare iar apă curentă există în 54 de localități.