Capul plecat sabia nu-l taie. Primarii din Vaslui renunță la lupta cu Chevron

Data publicării:
localnici pungesti

În comuna Perieni, consiliul local a votat în ianuarie hotărârea prin care se interzicea explorarea gazelor de şist. Nu a durat mult iar Prefectura Vaslui a luat atitudine, iar decizia a fost anulată de instanţă. Primarul localităţii nu a făcut recurs la Curtea de Apel. Şi asta pentru că, spune el, problema gazelor de şist trebuie rezolvată la nivel naţional. Vasile Roşca, primarul comunei Perieni: ”Nu am făcut recurs pentru că din discuţiile pe care le-am avut în cadrul consiliului local, văzând şi amploarea care a fost luată la nivel naţional aşteptăm factorii răspunzători, mă refer aici la mediu în primul rând să aprobe, să dea avizele necesare explorării gazelor de şist.” 

Consilierul local Ionel Florea crede că motivele sunt altele: ”Îi sperie de la judeţ că nu le mai dă fonduri, că nu le mai dă bani. Asta bănuiesc. Deci prima dată au fost contra toţi consilierii. Îi obligă domnul Buzatu.”

Aceeaşi situaţie şi în comuna Dumeşti. Oamenii nur vor sonde în zonă, dar primarul nu a făcut recurs. Gheorghiţă Rizea, consilier local comuna Dumeşti: ”Domnul Buzatu poate să facă altceva pentru acest judeţ, pentru că este de 20 de ani în consiliul judeţean, să facă altceva, să facă agricultură, să facă pentru oameni. Nu să facă afaceri cu Chevron.”

O situaţie diferită este însă la Pungeşti acolo unde în ultima şedinţă de consiliu local toți cei 13 consilieri au votat pentru angajarea unui avocat care să-i reprezinte în procesul în care se discută anularea hotărârii prin care este interzisă exploatarea.

Cu privire la această situaţie conducerea Consiliului Judeţean Vaslui neagă faptul că acordarea finanţării ar putea fi realizată preferenţial. Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui: ”Noi nu avem aici nici un fel de mijloc de a exercita presiune asupra primarilor atunci când ei iau nişte decizii în plan local. Alocarea resurselor financiare care se face la începutul anului este într-o mică măsură de competenţa noastră. Intervenim doar atunci când avem de echilibrat bugete locale.”

În Vaslui, sondele de explorare a gazelor de şist ar urma să fie amplasate pe teritoriul comunelor Pungeşti, Băceşti, Găgeşti şi Puieşti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri