Credincioși din Moldova, la beatificarea martirului Vladimir Ghika

Data publicării:
biserica ghika

Credincioșii din Dieceza de Iași vor fi însoțiți de preoți. La Liturghia beatificării participă, alături de toți episcopii greco-catolici și romano-catolici din țară, PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă. Participarea la celebrarea de la București, scrie episcopul diecezei într-o scrisoare pastorală, se doreste a fi „ca o rugăciune comună ca intervenția lui Vladimir Ghika din ceruri să mijlocească recunoașterea confratelui său de suferință martirică, episcopul Anton Durcovici, ca martir al aceleiași credințe”.

Sfânta Liturghie a beatificării va fi prezidată de trimisul papei Francisc, Eminența sa cardinalul Angelo Amato, prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților. Odată declarat fericit, Monseniorul Vladimir Ghika va fi înscris în rândul fericiților și sfinților Bisericii Catolice, introdus în calendarul Bisericii locale și sărbătorit la 16 mai, ziua martiriului său. Liturghia va fi urmata de o celebrare, la ora 17.00, la biserica greco-catolica „Sfantul Vasile cel Mare”, în cadrul căreia va fi binecuvântată icoana preotului martir.

Monseniorul Vladimir Ghika este al treilea martir catolic din România, din perioada prigoanei comuniste, declarat fericit de către Biserica Catolica, după Constantin Ignatiu Bogdánffy (2010), episcop romano-catolic auxiliar de Satu Mare și Oradea, mort în 1949 în închisoarea din Aiud, și Ioan Scheffler (2011), episcop romano-catolic de Satu Mare, mort în 1952 în închisoarea din Jilava. Tot din România a fost ridicat la cinstea altarelor fericitul Ieremia Valahul de către papa Ioan Paul al II-lea la 30 octombrie 1983.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri