Sari la conținut

Curs pentru apicultori. 200 de specialiști din România și Republica Moldova s-au întâlnit la USAMV

Cursul destinat apicultorilor a fost organizat de profesorii de la Facultate de Zootehnie din Iași, în parteneriat cu Camera Agricol. Peste 200 de persoane din țară și din Republica Moldova au învățat despre cum să sporească numărul de stupi, mierea bio și accesarea de fonduri europene.

”Sunt atât apicultori cu cunoștințe în domeniu , de specialitate, dar și din alte domenii, dar toți uniți de aceiași pasiune, pasiunea pentru apicultură,” a spus Gabriel Hoha, director adjunct Camera Agricolă Iași.

Cei prezenți în sala de curs au deja ani de experiență în domeniu. Dar, după cum chiar ei recunosc, concurența între apicultori este acerbă, iar asta din cauza profitului care se poate obține cu câteva familii de albine. Așa că astfel de cursuri de specializare atrag imediat apicultori care doresc să își extindă afacerea.

”În ultimul timp s-au alocat fonduri imense pentru domeniul ăsta și, fără să supăr pe colegii mei apicultori, mulți s-au apucat de această îndeletnicire doar pentru câștigul, adică pentru acei bani veniți de la Uniunea Europeană.”

”Cam de 25 de ani practic apicultura, deocamdată ca preocupare secundară, nu în profunzime. Consider că pentru apicultură tot timpul mai avem ceva de învățat.”

”Am venit aici ca să mai aflu câte ceva pentru că omul informat este și bogat,” au spus cei prezenţi la eveniment.

Apicultorii au învățat că își pot folosi produsele și pentru apiterapie, deoarece numărul persoanelor care folosesc mierea, polenul și ceara pentru prevenirea și tratarea a diferite afecțiuni este în creștere.

Cătălin Maxim, membru Societatea Română de Apiterapie: "specialiștii români sunt între cei mai curtați pe plan mondial. Medicii noștri au și o experiență practică foarte importantă. Fiind o ramură a medicinii homeopatice desigur că nu e ceva care se învață în institutele noastre de medicină."

Pentru că în Republica Moldova nu există astfel de cursuri, apicultorii le-au cerut lectorilor ieșeni să meargă să le predea și celor de peste Prut. Iar un astfel de curs se va organiza în Ungheni la sfârșitul lunii.