Sari la conținut

Experiment artistic în premieră mondială la Iași. Spectacolul a combinat fado, operă și musical

 

Spectatorii au urmărit fascinați concertul care a durat trei ore și a inclus arii cunoscute din opere, musicaluri de succes, dar mai ales fado, un gen devenit emblemă a sensibilității lusitane.

Spectatorii au fost impresionați: „A fost superb. Este nemaipomenit. O încântare, o plăcere pentru noi, pentru toţi din Iaşi şi cei care n-au mai văzut un aşa spectacol, într-adevăr.”

„Este o minune pentru mine. Am simţit vibraţia în întreaga sală şi vom ţine sau voi ţine minte eu această seară mult timp.”

„Chiar nu ştiam despre ce este vorba în muzica fado, iar acum am aflat exact în ce constă această muzică şi chiar mi-a plăcut foarte mult.”

Cu o experiență de peste 20 de ani în operă, Elena Moșuc a interpretat pentru prima dată muzică populară portugheză.

„Sunt două genuri diferite, dar care transmit aceleaşi emoţii: tristeţe, melancolie, durere, pasiune, bucurie, dar cel mai mult tristeţea domină în fado. Ca şi în operă,” spune soprana Elena Moșuc. 

Gonçalo Salgueiro cântă fado de 15 ani și a ajuns să fie considerat urmașul Amaliei Rodrigues, care a fost regina muzicii populare portugheze

„Ca să cânţi fado, trebuie să ai o ureche bună, să ai inimă şi trebuie să ştii foarte bine ceea ce spui. Pentru că cel mai important în fado este poemul, versurile, cuvintele pe care le spui. Asta este cel mai important,” a spus cântărețul de fado Gonçalo Salgueiro.

Invitatul portughez a încântat publicul nu doar cu fado ci și cu o baladă românească. „A fost interpretată la cel mai sublim mod, ne-a încântat sufletele şi am trăit la cel mai înălţător mod acest spectacol,” a exclamat un spectator.

Reprezentația s-a jucat cu casa închisă și a fost transmisă live și pe internet.