Sari la conținut

Florentina, fetița înfometată de părinți, crește ca în povești

Florentina a ajuns la Spitalul de Pediatrie din Iaşi în urmă cu aproape cinci luni având greutatea unui nou-născut. Medicul care a preluat-o a fost impresionat de forţa cu care a luptat să trăiască acest copil înfometat. Prof. univ.dr. Marin Burlea, şeful Secţiei de Gastroenterologie Iaşi: ”Era un copil aproape muribund, cu o reactivitate prăbuşită, cu stare de nutriţie precară, nu avea masă musculară, paralizată jumătate din corp şi prognosticul era foarte rezervat.”

Abia la patru ani, pe patul de spital, Florentina a învăţat să mănânce. Crescută numai cu pufuleţi, copila a gustat aici pentru prima oară carne. Tot la spital a simţit pentru prima dată ce înseamnă căldura unui cămin. Secţia de gastroenterologie îi este casă, iar medicii şi asistentele - familia. I-au cumpărat hăinuţe, jucării şi au învăţat-o chiar să umble pe calculator. Iar satisfacţia cea mai mare a asistentelor este atunci când o urcă pe cântar. Florentina are acum 12.450 grame. Gina Munteanu, asistent şef Secţia de Gastroenterologie Iaşi: ”Normal ar trebui să aibă 17 kg, deci mai are de recuperat, dar noi suntem foarte mulţumiţi de cât a luat în patru luni de zile. Deci creşte ştiţi proverbul ăla: într-un an cât alţii cresc în zece.”

Părinţii Florentinei au fost decăzuţi din drepturi. Florentina nu va ajunge însă într-un centru de plasament. Două asistente de la Spitalul de Pediatrie din Iaşi vor să o înfieze.