Sari la conținut

IAŞI. 46.000 de carduri de sănătate, neridicate. Asiguraţii pot recupera cardurile şi prin intermediul medicilor de familie

În judeţul Iaşi, 10 la sută din cardurile de sănătate nu au ajuns la destinatar. Este vorba de 46.000 de documente electronice care au fost returnate Casei de Sănătate şi nu au fost recuperate până acum de asiguraţi. Pentru simplificarea procesului, cardurile vor putea fi ridicate şi de medicii de familie.

"Vor trebui să ne prezinte o listă cu semnăturile asiguraţilor care vor ca acel card să fie ridicat de către medicul de familie, iar dacă nu, pentru toţi ceilalţi să rămână posibilitatea ridicării cardului ori personal, ori de altă persoană care vine cu buletinul şi completează o cerere în numele asiguratului," a explicat Robert Dâncă, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Iaşi.

De la 1 mai, cardurile de sănătate vor fi unicul instrument de validare a serviciilor medicale. Cu o lună şi jumătate înainte de noul termen limită, medicii de familie spun că sistemul electronic încă prezintă erori.

"Sunt şi situaţii când serverul central îşi opreşte funcţionarea şi în acest caz amânăm această operaţiune de activare creează nişte timpi morţi care bineînţeles influenţează într-o oarecare măsură şi calitatea actului medical şi dialogul cu pacientul şi cursivitatea până la urmă a consultaţiilor," a spus Răzvan Miftode, medic de familie.

Pacienţii consideră cardul de sănătate o investiţie inutilă

"Am impresia că sunt nişte bani cheltuiţi aiurea pentru că medicul de familie are acolo situaţia, acum au calculatoare, au toată situaţia, asta e o treabă în plus, aşa am eu impresia."

"Să fi dat mai bine bani pentru medicamente şi nu pentru asemenea lucruri."

"Am fost şi eu în străinătate şi am văzut cum se poate cu cardul, dar probabil cum îl văd la noi tot degeaba îl ai. Cam aşa cred. Că tot trebuie să scoţi din buzunar."

În judeţul Iaşi, 30 de persoane au refuzat cardul de sănătate pe motiv că se tem pentru siguranţa datelor. Pentru a beneficia de servicii medicale, aceşti pacienţi vor trebui să se prezinte la medic cu adeverinţe eliberate de Casa de Sănătate, care sunt valabile trei luni.