Sari la conținut

IAŞI. A început goana după locuri la grădiniţe

De dimineaţă, părinții și bunicii au mers şi dosarele de înscriere pentru preșcolari. În Podu Roș, la grădinița cu program prelungit numărul 12, părinții s-au grăbit să-și înscrie copilul din timp. La această unitate de învățământ sunt 80 de locuri, iar dosarele se pot depune până pe 14 mai, inclusiv.

Didița Popa, educator la Grădinița cu Program Prelungit nr. 12 din Iași: "Până în acest moment, am stârns 74 de dosare. Am avut un număr foarte mare de părinți care au venit chiar înainte de ora opt și și-au depus dosarele. Sunt părinți care sunt și din acestă circumscripție, dar sunt și părinți care sunt din afara circumscripției. Tocmai de la Bârnova, Lunca Cetățuii."

Înainte de a depune dosarul, părinții au verificat instituţiile de învăţământ pentru a vedea dacă ofertele se pliază pe dorințele lor. E primul pas pe care cei mici îl vor face cei mici în colectivitate, motiv pentru care sunt şi pretenţii:

"M-am interesat. Grădinița asta, chiar dacă este și în circumscripția mea, este o grădiniță foarte bună. Trebuie o grădiniță în care fetița, pe lângă că am nevoie să stea mai multe ore, am și nevoie să învețe ceva."

"Fiind doar două, era timpul destul de scurt și atunci am preferat să vin de la bun început, să vedem dacă toate actele sunt în regulă, iar acum l-am și depus," spun părinţii.

La grădinițele cu program prelungit, copiii pot sta până la ora 18:00. În acest timp, ei primesc mic dejun, prânz și o gustare la ora 15:00. Pentru toate acestea, părinții plătesc între 11 și 15 lei pe zi.

Ghena Acatrinei, directorul Grădiniței cu program prelungit numărul 12 din Iași: "Prioritate vor avea copiii care sunt din zonă și care au împlinit vârsta de trei ani la 1 septembrie, respectiv, pentru grupa mijlocie, patru ani la 1 septembrie. La grădinița cu program prelungit, prioritate au acei copii care au părinți cu serviciu. Dacă rămân locuri disponibile, îi primim și pe ceilalți copii."

"Copiii din Iași se pot înscrie la un număr de 45 de grădinițe. La 18 cu program normal și 27 cu program prelungit. Pentru viitorul an școlar, municipiul Iași are disponibile cam 2030 de locuri," a explicat Georgeta Beraru, inspector pentru învățământul preșcolar ISJ Iași.

Dosarele de înscriere trebuie să conțină un formular tip, copie după certificatul de naștere al copilului, copie după actele de identitate ale părinților, adeverință de salariat pentru ambii părinți, fișă medicală completată de medicul de familie și rezultatele analizelor medicale solicitate de grădiniță. Cu toate că fiecare unitate de învățământ preșcolar a ales un anumit calendar, dosarele pot fi depuse până la 1 august.