Improvizația, un concept cu tot mai mult succes. În Iași funcționează o trupă de teatru de improvizație

Data publicării:
trupa de teatru idiot

Trupa de teatru "Idiot" este un concept interesant de teatru de improvizație care devine din ce în ce mai cunoscut în rândul publicului de toate vârstele. Este un nou trend care îi așteaptă pe curioși în spații convenționale, cafenele sau spații special create pentru astfel de evenimente. 

"Pentru că nu s-a mai făcut în Iaşi, am zis să facem o trupă de improvizaţie. Improvizaţia se predă şi în facultate, dar la un nivel, să zic, slab. Noi am adunat exerciţii de teatru, altele le-am făcut noi. E teatru fără regizor, fără lumini, teatru care se poate juca pe o scenă profesionistă, într-un bar pe stradă, cafenea, subsol, scara blocului, apartament," spune Codrin Dănila, actor. 

Este prima și singura trupă de teatru de improvizație din Iași, iar fiecare spectacol presupune și implicarea activă a spectatorilor.

"Asta ţine de construcţia fiecăruia în parte. În instituţie presupune un om care decide un repertoriu, vine regizorul decide pe cine cum vrea pe ce rol. De foarte, foarte multe ori cu regizorii care vin pe colaborare oamenii vin au un spectacol de scos, foarte rar se întâmplă ca un regizor să revină după un timp. Lucrurile funcţionează cumva altfel. Sunt foarte, foarte puţine în România care să pună accent pe actori. Sunt foarte puţine deschise la sugestii de repertoriu din partea actorilor," spune Alexandru Petrilă, actor.

Au început timid să joace în fiecare duminică într-o cafenea din oraș. Mai târziu, au devenit cunoscuți și au fost solicitați la numeroase evenimente și colaborări. Iar de-a lungul timpului au reușit să adune și alţi actori amatori ai acestui concept.

"Noi am venit şi am organizat un spaţiu la standarde înalte. Au trebuit trei ani ca lumea să înţeleagă că nu suntem café-bar, că nu suntem café teatru, că noi suntem teatru profesionist. Suntem, din punct de vedere al tehnicii şi ce mai avem, undeva în top 4 din ţară ca independent. Am avut multe trupe de artişti şi întotdeauna la cele mai înalte standarde," a spus Mihai Pintilei, actor.

Alexandru Petrilă, actor: "în Iaşi abia se coace acum un public consumator de teatru independent. Ce mă bucură e că văd un segment de vârstă, ma refer la oameni de peste 40 de ani care sunt maxim de convins că sunt antrenaţi ca teatrul să se întâmpla doar într-o instituţie."

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri