Sari la conținut

Marea cultură, în doze minuscule. La Iaşi se află o colecție de cărți în miniatură, unică în țară

Pe strada Lăpușneanu, una dintre arterele principale ale Iașiului, se află unul dintre cele mai renumite anticariate din țară. De mai bine de două decenii, Dumitru Grumăzescu, cunoscut colecționar și documentarist, adună obiecte dintre cele mai vechi și mai rare. Colecţia Eminescu este una de excepţie, cu peste 8.000 de exemplare, iar piesa de rezistență o reprezintă colecția de cărţi liliput. 

"Eu le-am strâns în timp. Unele le-am primit donaţii, altele le-am cumpărat, poate am dat mai mult decât merită, dar voiam să fie la mine. Cărţile şi tot ce am reuşit să agonisesc în colecâia aceasta liliput, e într-adevăr de o mare valoare şi sper să faca subiectul bibliotecii Eminescu de la Iaşi," a spus Dumitru Grumăzescu, anticar. 

Diamantul Coroanei din colecţia Eminescu este cartea cea mai mică din România, o ediţie a Luceafărului, scrisă pe foiță de bancnotă.

Această carte este în format de 3 pe 3 milimetri, poate fi manipulată doar cu penseta şi poate fi citită doar la microscop.

În colecția de cărţi munuscule se află zeci de volume, de diverse dimensiuni, adunate din cele mai vechi timpuri.

Dumitru Grumăzescu, anticar

"Colecţia e începută de mult. Asta cu manifestul Kaiserului german o am din 1983. Coranul din 1901 îl am de prin 1976. Am Eminescu aici, uitaţi, astea sunt scoase de H. Fischer Galaţi în 1936 - 1939. Avem şi cărşi noi, statutul UE. E la liliput-uri şi aceasta. Deci să nu credeti ca eu m-am axat doar pe cărţi vechi, vechi, vechi."

Colecțiile lui Dumitru Grumăzescu pot fi admirate de orice turist sau curios care trece pragul anticariatului. "Imediat intrând pe Lăpuşneanu mă găsiţi pe mine. Şi, aici la anticariat, veţi asculta muzică, veţi putea vedea nu numai cărţi rare ci şi manuscrise. Sunt proprietarul a nu stiu câte lăzi cu manuscrise şi subiecte absolut deosebite," povesteşte anticarul.

Fascinantul anticariat este deschis zilnic de la 10:00 la 19:00, iar intrarea este liberă. Locul încărcat de cultură şi istorie este şi scenă pentru numeroase evenimente cultural-artistice ce au loc la Iaşi.