Medicii amenință cu proteste pentru mărirea salariilor rezidenților

Data publicării:
rezident 2

Spre exemplu, Rareş Șova, un medic rezident în anul III la Ortopedie-Traumatologie, a terminat cei șase ani de facultate cu media 9,90, iar la rezidenţiat a obţinut cea mai mare medie din ţară. Statul îl răsplăteşte însă cu puţin peste 1.000 de lei. Asta deşi lucrează 10-12 pe zi, face şi câte trei gărzi pe săptămână şi munceşte inclusiv în week-end.

Iar situația lui nu e nici pe de parte unică. Un alt caz întâlnim la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Sfântul Spiridon. Pe lângă munca de la Urgențe, Victor Căescu face şi voluntariat la Neurochirurgie. Vrea să acumuleze experienţă pentru a-i fi mai uşor să plece în străinătate. Salariul din România abia îi ajunge să supravieţuiască.

Iar munca lor este extrem de apreciată de specialiștii cu care lucrează: „medicii rezidenţi fac parte din activitatea medicală şi fără ei efectiv n-am putea concepe echipa atât în urgenţă, cât şi în întreg spitalul”, a spus medicul Diana Cimpoeşu, purtătorul de cuvânt al Spitalului ''Sfântul Spiridon''.

Reprezentanții Colegiului Medicilor din România cer de la Guvern ca din luna septembrie să înceapă o creştere graduală a veniturilor acestora până se va ajunge la dublarea lor. În caz contrar, ameninţă că au realizat un calendar cu proteste pe care îl vor pune în aplicare.

„În septembrie deja avem planul, vom începe pichetările, să mă uit în plan, pe 19 septembrie începem pichetările, în octombrie începem marşuri şi mitinguri, după care trecem spre sfârşitul lui octombrie la mişcări sindicale, la greve, după care trecem la măsura ne dăm demisia şi o să vedem ce o să se facă atunci”, a spus prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Suma necesară estimată pentru mărirea salariilor rezidenţilor este de 40 milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri