Sari la conținut

O şcoală abia terminată din județul Vaslui a fost avariată chiar de constructori, înainte de inaugurare

Școala cu clasele I-IV din satul Mircești era veche de aproape 100 de ani. Ca să nu îi pună în pericol pe elevi, primăria a decis să investească 100 de mii de euro într-o nouă unitate de învăţământ. Clădirea a fost ridicată de la zero, la doi metri distanță de cea veche, iar recepția urma să aibă loc la sfârșitul lunii. Numai că, în timpul demolării fostei școli, muncitorii au făcut o manevră greşită.

“Au dărâmat peretele peste școală, atât, simplu”, a spus un localnic.

“S-a făcut prea aproape perete de perete. Și o căruță dacă trece și casa e aproape se zdruncină. Trebuiau măcar trei, patru metri lăsați”, a spus un alt localnic.

“Păcat de școală, că a fost muncă, atâta și atâta cheltuială”, a spus o altă persoană.

Acum şcoala nouă are nevoie urgentă de reparaţii. Trei geamuri termopan au fost sparte, tabla de pe acoperiş a fost îndoită, iar din perete au căzut bucăţi mari de tencuială. Primarul comunei, cel care trebuia să supravegheze lucrarea, spune că vina aparţine exclusiv firmei de construcţii .

“Au zis că își asumă răspunderea, azi au trimis o echipă și au măsurat, asta i se poate întâmpla oricui”, a spus Călin Costică, primar Tăcuta.

În ultimii doi ani cât au durat lucrările, cei 35 de elevi ai școlii din Mircești au învățat într-un spațiu închiriat. Începerea anului de învăţământ îi va găsi tot acolo, dacă reparația noii şcoli nu va fi gata până la 15 septembrie.

“Era aproape gata, am mai fost aici săptămâna trecută și mi-a plăcut și am mai venit acum, că am aflat. Și e mare păcat că s-a întâmplat”, a spus Constantin Crăiescu, profesor.

“Avem promisiunea , atât din partea celor de la primărie, cât și a constructorului, că la 15 septembrie vor intra în școală nouă”, a spus Lucian Iftene, directorul școlii.

Reparațiile vor fi suportate integral de firma care s-a ocupat de lucrare. Directorul societăţii nu a fost de găsit ca să îşi prezinte punctul de vedere.